Maja och Greta är Årets unga ledare!

Under måndagskvällen, den 8 maj, delades Skånes Idrottsledarstipendium ut och två av våra elever i Östra Göinge fick ta emot pris som Årets unga ledare. Grattis till utmärkelserna!

 

Elev som mottagit stipendie.

Maja Nordlund, Årets unga ledare.

Maja Nordlund, som går i årskurs 6 på Glimåkraskolan, är ledare och ordförande i Glimåkra Skol-IF. Hon fick utmärkelsen Årets unga ledare för sitt arbete som ledare i skolföreningen.

–Glimåkra Skol-IF skapar möjligheter, där barn leder barn. Idrottstipendiumet ger oss möjlighet få slappna av och inte behöva prestera, och bara ha kul. Alla ledare, Jessica, Moa samt två vårdnadshavare ska åka till Köpenhamn och gå på Tivoli nästa vecka för pengarna. Detta bidrag ger oss möjlighet att göra något kul och att bara få vara barn, säger Maja Nordlund.

Elev som mottagit ett stipendie.

Greta Gustafsson, Årets unga ledare.

Greta Gustafsson, som går i årskurs 6 på Kviingeskolan i Hanaskog, är ledare och ordförande i Kviingeskolans Skol-IF. Även hon tilldelades utmärkelsen Årets unga ledare för sitt arbete och engagemang som ledare.

–Jag är glad och tacksam för att jag fick denna utmärkelse och stolt över skolans rörelsesatsning som Kviingeskolans Skol-IF är en del av, säger Greta Gustafsson.

 

Unga leder unga

Skol-IF finns på flera av skolorna i Östra Göinge. På Kviingeskolan har föreningen funnits sedan höstterminen 2022 och består av åtta stycken ledare från årskurs 5 och 6. Bland aktiviteterna, som ledarna själva planerar, finns bland annat multibollturnerning, fotboll, bandy, spökboll och skoldisco.

– Vi ser Skol-IF som ett jättebra komplement till vår rörelsesatsning på Kviingeskolan. Vi ser även att vi har fler aktiva elever som får uppleva mer rörelseglädje, säger Johanna Månsson, förstelärare och Karin Persson, fritidspedagog.

På Glimåkraskolan har föreningen också funnits sedan höstterminen 2022. Där består föreningen av nio stycken ledare från årskurs 5 och 6 samt ytterligare två ledare utanför styrelsen. Även elever som går i årskurs 4 och 5 är med och provar på att hjälpa till för att kunna bli ledare kommande läsår.

Exempel på aktiviteter som föreningen planerar och genomför är dans, lek och rörelse, käpphäst och Afterschool. Flera av aktiviteterna görs i samarbete med Glimåkras olika föreningar och aktörer.

–Glimåkra Skol-IF är en fantastisk förening som eleverna själva driver. Man får inte glömma att dessa ledare bara är 11-13 år gamla. Jag stöttar ledarna och får dem att tro på sina förmågor. Det känns fantastiskt att se hur ledarna blir självständiga som människor och goda förebilder för de andra eleverna på skolan, säger Jessica Dalum, lärarassistent.

Fakta om Skol-IF

En skolidrottsförening, som oftast förkortas till Skol-IF, är barn och ungas egen förening. Här idrottar vi på våra egna villkor. Tanken med en Skol-IF är att ge alla barn och ungdomar möjlighet till en enkel, rolig och billig fysisk aktivitet, där unga leder unga.

En Skol-IF finns i anslutning till skolan och aktiviteterna sker utanför lektionstid på exempelvis raster, efter skoldagens slut eller på helger. Aktiviteterna kan vara nästan vad man vill. Det viktiga är att man rör på sig, att alla kan vara med och att det är ungdomarna själva som leder.

Om Skånes Idrottsledarstipendier

Under 2023 delas 250 Skånes Idrottsledarstipendier ut till idrottsledare som engagerar sig i barn- och ungdomsidrotten i Skåne. Ledarna hyllas eftersom de har stor betydelse för samhällsutvecklingen. Bakom stipendierna står Sparbanksstiftelserna i Skåne tillsammans med RF-SISU Skåne.

Stipendiaten får 7 000 kr för sina goda ledarinsatser och dennes förening får 3 000 kr för fortsatt satsning på barn- och ungdomsverksamhet.


Hittade du inte vad du sökte?