Maja Bakkens verk ”Kollektivt smycke” vid nya Broby busstation

Från och med tisdag har regionbussarna en ny hållplats i Broby: nya Broby busstation vid Tydingegatan. Området öppnades upp för allmänheten för en tid sedan och den som har haft vägarna förbi har sett att även ett konstverk i sten uppförts vid området. Verket Kollektivt smycke är skapat av konstnären Maja Bakken, som mottog 2020 års stenstipendium!

Bild på verket Kollektivt smycke.

Kollektivt smycke.

Maja Bakken är verksam konstnär och konsthantverkare med examen från Konstfacks smyckekonstprogram. Maja mottog Östra Göinge kommuns stenstipendium år 2020. Under stipendiattiden har hon fördjupat sig inom den skånska stenindustrin och jobbat med granit och diabas.

Med verket ”kollektivt smycke” vill hon utvidga smyckesbegreppet genom att laborera med skala, placering och funktion. Med utgångspunkt i det personliga värdeobjektet som smyckar den enskilda individens kropp, blickar hon istället utåt mot den gemensamma samhällskroppen.

– Verket för tankarna till de gemensamma bördor som vi bär, men också det värde som finns i att vi bär på dem gemensamt, förklarar Maja.

Bild på Maja Bakken och Patric Åberg.

Maja Bakken år 2020.


Hittade du inte vad du sökte?