Lyckat resultat för projektet React-EU Sväng in

Fr v. Agron Kuci, Therese Axelsson, Therese Söderström, Ann Ollhage, Jenny Nilsson, Maryam Veszpremi, Kaj Hansson, Camilla Larsson

Efter pandemin ökade ungdomsarbetslösheten i världen. Ett initiativ från EU-kommissionen var React-EU, att kommunerna genom projekt skulle arbeta för att motverka den stigande arbetslösheten som var på väg att uppstå i Europa.

Genom att skapa en plattform där samverkan, matchande insatser, vägledning, yrkes- och studieförberedande insatser samarbetade, hoppade Östra Göinge kommun på projektet och kallade det React-EU Sväng in.

Målet med projektet var att 100 personer mellan 18 och 24 år skulle skrivas in och att 40% (40 personer) skulle komma närmare arbete eller studier. Resultatet blev att det skrevs in 85 personer och 54% (46 personer) av dessa kom närmare arbete eller studier. Så resultatet blev bättre än förväntat.

Vad har då framgångsfaktorn varit? Samverkan mellan kommunens olika enheter och ett stort engagemang från handledarna som jobbat med React-EU Sväng in verkar vara ett vinnande koncept. Tack vare samarbetet mellan flera av kommunens verksamheter har handledarna i projektet kunnat nå ut till de unga personer som stått längst från arbetsmarknaden. Genom att matcha dem mot andra samverkansaktörer och näringslivet och på så sätt hjälpa unga vidare till sysselsättning.

Projektet har också lett till att arbetet för att motverka ungdomsarbetslöshet implementeras i ordinarie verksamhet och ett förstärkt samarbete mellan samverkansparter.

 



Hittade du inte vad du sökte?