Lyckat fotarbete ger miljoner till Östra Göinges fiberutbyggnad

I den utlysning som presenterades av PTS (Post- och telestyrelsen) i november har Skåne tilldelats 130 miljoner kronor för fiberutbyggnad på landsbygden. 120 miljoner av dessa har tilldelats de 15 kommuner, som med Östra Göinge i spetsen, valde att arbeta med en konsult.

Östra Göinges landsbygd har tilldelats hela 9,6 miljoner kronor. Det är tredje mest i hela Skåne och näst mest per capita.

–Det här beskedet innebär att IP-only nu kommer rulla ut med fler grävmaskiner på Östra Göinges landsbygd. De första hushållen kommer få inkopplingar under första kvartalet 2022. Ytterligare hushåll kommer det påbörjas grävning för under senvåren 2022 och då gäller det i huvudsak de hushåll som har kontrakt idag, samt några till, säger Daniel Jönsson Lyckestam (M), kommunstyrelsens vice ordförande.

Tre personer står utanför Östra Göinge kommunhus.

På bilden syns Jan Gunnarsson och Tomas Avenborg från IP-only tillsammans med Daniel Jönsson Lyckestam (M).

Östra Göinge inleder också ett analysarbete för att kartlägga kvarvarande vita fläckar i kommunen. Det vill säga de dyraste byggnaderna som ännu inte fått erbjudande om fiber. Till våren 2022 kommer vi att presentera föreslagna åtgärder för att närma oss statens mål om 95 procent med tillgång till fiber.

Samarbete för utökat fiberstöd

Det var under våren 2020 IP-only tog kontakt med Östra Göinge kommun och meddelade att fiberutbyggnaden på landsbygden kommer stöta på svårigheter. IP-only tog från början ordentlig höjd för sten i marken men det var värre än man anat. Otroliga mängder sten, uteblivet statligt stöd och en underleverantör som gick i konkurs gjorde uppförsbacken brant. IP-only ville inte lämna Östra Göingeprojektet men behövde stöd för att kunna fortsätta.

Östra Göinge valde därför att kroka arm med IP-only och dockade även på Region Skåne för att tillsammans påbörja ett arbete gentemot staten för utökat fiberstöd till landsbygden i Östra Göinge.

–Jag har, tillsammans med regionråd Anna Jähnke (M), drivit ett lobbyarbete gentemot regeringen och Post- och telestyrelsen. Bland annat med fokus på att det statliga stödet ska ges mot områden som behöver det mest och där marknaden har det som svårast att hantera utbyggnaden, något som troligtvis blir verklighet i bredbandsstöden 2023, säger Daniel Jönsson Lyckestam (M).

Regionala utvecklingsnämnden antog under året prioriteringar för det statliga bredbandsstödet där permanentboende, företagande och näringsliv, långa avstånd och besvärlig terräng ska prioriteras i bredbandsstödet till region Skåne.

Inför Post- och telestyrelsens bredbandsstöd 2021 har Östra Göinge tagit ledartröjan och upphandlat en konsult för Östra Göinges och fjorton andra kommuners räkning. Uppdraget var att analysera och kartlägga byggnadsförteckningar i dessa kommuner och vara behjälplig i framtagandet av regionala prioriteringar som skapade konkurrenskraftiga projekt för fiberleverantörerna.

 

Fakta PTS-stöd 2021

Skåne hade cirka 15 000 stödberättigade byggnader av totalt 320 000 stödberättigade byggnader i landet. Skånes del utgjorde knappt 5% av totalen och har därför tilldelats 60% mer stödmedel än vid en rak fördelning.

Tabell över fördelning av pengar länsvis.

Fördelning av stödmedel länsvis. Klicka för att se bilden större.

 

 

Lista över komuner som blivit tilldelade stödmedel.

Fördelning av stödmedel till kommuner i Skåne där Östra Göinge har tilldelats 7 procent av totalen. Klicka för att se bilden större.

 

 


Hittade du inte vad du sökte?