Linnéa om sin prao: ”Varken grått, tråkigt eller långa möten!”

Under veckan har Linnéa Petersson, 15, i klass 9C på Göingeskolan haft sin prao i kommunen hos Sofia Nilsson (C), Kommunstyrelsens vice ordförande samt ordförande i Omsorgs- och utbildningsutskottet.

Varför valde du att ha din prao här?

– Jag känner Sofia lite sen innan och kom att tänka på det redan när vi skulle ha prao i 8:an, men då hade jag redan bestämt med en annan arbetsplats. Nu i 9:an var jag ute i god tid. Det är intressant att se just vad politiker egentligen gör, hur deras vardag ser ut. För många kan ”kommunen” låta lite skrämmande, eftersom de har en del att säga till om.

Vad har du och Sofia gjort?

– Vi har varit och hälsat på en del, bland annat dem på ”hubben” (Young Innovation HUB Östra Göinge) och Daglig verksamhet. Vi har varit på Regionfullmäktige i Malmö och jag har lyssnat på telefonmöten.

Tycker du att verkligheten överensstämmer med bilden du hade innan de här dagarna?

– Jag hade nog en bild av att kommunen är grå och tråkig, ibland skrämmande. Men det är den verkligen inte! Jag hade förväntat mig många långa möten och många fler telefonsamtal. Det var mer flexibelt och ”soft” än jag trodde. Som politiker kan du planera dina dagar ganska mycket själv. Jobba hemifrån när det behövs eller när man är iväg, på tåget till exempel.

Vad har varit bäst?

– Jag såg inte fram emot just Regionfullmäktige men väl på plats var det spännande. Efter ett par timmar kom jag in i det och hängde med bra. Kunde liksom känna att ”det där håller jag verkligen inte med om” och så. Jag har också lärt mig mer och på ett annat sätt än det man läser om i skolan. Det är lite som med geografi, det är skillnad på att läsa om en plats i en bok och faktiskt resa dit.

Hur ser dina framtidsplaner ut, gymnasievalet till exempel?

– På gymnasiet vill jag nog helst läsa samhälle eller ekonomi. Jag vill absolut läsa på högskolan senare och advokat har länge varit ett drömyrke.

Att engagera sig politiskt då, är det inget som lockar?

– Det lutar mer åt ett ”ja” nu än innan min prao. Politiker behövs verkligen! Tänk om vi inte haft några och ett annat sätt att styra landet… Fler borde göra det här, vara på kommunen några dagar, för man lär sig mycket och förstår bättre hur allt hänger ihop.


Hittade du inte vad du sökte?