Kviingeskolan nominerad till Årets Pep-skola 2022!

Sedan hösten 2021 har Kviingeskolan gjort en storsatsning för elevernas välmående genom fysisk aktivitet och hälsosamma måltider. För sitt arbete har Kviingeskolan blivit nominerad i White Guide Junior – Årets Pep-Skola 2022!

Bild på barn som spelar handboll.

– Det har varit ett stort fokus på mer rörelse och mycket har kunnat integreras i idrottslektionerna. Satsningen startade med en kick-off vid höstterminens start. Under en månad samlade eleverna tillsammans popcornskärnor för olika aktiviteter de gjorde, som att cykla till skolan eller våga testa en ny maträtt i skolmatsalen. Popcornskärnorna samlades i ett rör och när det var fyllt firades det med fest för alla elever! Under den första månaden fick eleverna även döpa skolmatsalen, som fick namnet Kviingekocken, berättar Johanna Månsson, lärare på Kviingeskolan.

Följande aktiviteter och förändringar har gjorts:

Aktiva raster

Varje dag finns det möjlighet för Kviingeskolans elever att vara med på olika rastaktiviteter – med fokus på rörelse. Skolans ledstjärnor uppmuntrar alla till att vara med!

Skolklassikern

Skolans elever genomförde skolklassikern, som innebar att eleverna i en klass, totalt sett, tillsammans:

  • sprang eller gick Vasaloppet
  • simmade Vansbrosimmet
  • sprang Lidingöloppet
  • cyklade till Tydingesjön tillsammans och hade utflykt där (ungefär lika långt som Vätternrundan)

Pausgympa i klassrummen

I alla klassrum finns en ”rörelsekorg” med rekvisita som kan användas till pausrörelse. I klassrummen finns dessutom så kallade bänkcyklar. Genom att trampa på dem kan elever med spring i benen röra på sig samtidigt som de arbetar eller lyssnar!

After School

After School, för elever i årskurs 3-6, bjuder in idrottsföreningar till skolan och håller i prova-på-pass. Syftet är att elever som inte idag inte har en fritidsaktivitet ska hitta en. Under vårterminen arrangerades tre After School-tillfällen och deltagande föreningar var IFK Kristianstad (handboll), Kviinge tennisklubb och Knislinge budoklubb.

Uppladdning med rörelse inför prov

Inför de nationella proven i åk 6 har eleverna startat dagen dem gemensam frukostbuffé följt av pulshöjande aktivitet på 20 minuter, innan eleverna sätter sig för att skriva sina prov. Syftet är att skapa de bästa förutsättningarna för eleverna att prestera bra.

Hälsosamma matvanor

Med små medel arbetar Kviingeskolan för trivsamma måltider. Bland annat genom gemensamma matsalsregler, ljuddämpande stolar, en ”ljudlampa” som signalerar rött när ljudnivån är för hög och levande ljus när det är tillfälle.

Kviingeskolan har även ett matråd med två representanter från varje klass.

Hos Kviingekocken serveras inga sockrade alternativ och när barnen ska ha fika med sig, till exempelvis vid utflykter, uppmuntras de till att välja ett näringsrikt och nyttigt alternativ.

Bild på röret med popcornkärnor som fylldes av eleverna tillsammans.

Eleverna samlade popcornskärnor i ett rör När röret var fyllt blev det fest!

Bild på lärare med ppcornsmaskin.

Vad är en fest utan klassiskt poppade popcorn?


Hittade du inte vad du sökte?