Kompetenshöjning för omvårdnadspersonal

Idag startar delegeringsutbildningar* för omvårdnadspersonal här i Östra Göinge.

Nytt för i höst är att de som har haft delegering under många år nu, i samband med denna utbildning, får en kompetenshöjning även i andra omvårdnadsmoment, till exempel i sårvård, katetervård, puls, blodtryck och syrgas.

-Delegeringsutbildningarna i sig är ingen nyhet, vi har under alla år haft utbildning för omvårdnadspersonal för att de ska kunna ta emot en delegering av sjuksköterska. Då har det oftast varit delegering på att överlämna läkemedel och att ge insulin och ta blodsocker, säger Marita Nyström, enhetschef HSL-enheten.

Vinsterna är många

Vinsterna med delgeringsutbildningarna är många. För undersköterskorna innebär utbildningarna en kompetensförhöjning. De kan utföra sitt arbete självständigt och känna trygghet i att ha kunskaper inom området.

För kunderna skapar det en trygghet i att veta att undersköterskan har de kunskaper som krävs. Och för kommunen innebär det att vi säkerställer en hög nivå på kunskap hos vår omvårdnadspersonal.

Utbildningarna kommer att ske var tredje vecka fram till slutet på maj nästa år. Inför varje utbildningstillfälle ska personalen ha genomgått en webbutbildning och ett test.

 

*Med delegering inom sjukvården menas att en medicinsk arbetsuppgift kan överlåtas från någon med formell kompetens (t.ex. en sjuksköterska) till någon med reell kompetens (t.ex. en undersköterska).


Hittade du inte vad du sökte?