Kommunens uppgörelse med golfklubben – en långsiktig lösning
Östra Göinges kommunstyrelse presenterar ett förslag till lösning för den över 30 år gamla skulden mellan kommunen och Östra Göinge golfklubb. Skulden, som uppgår till 4,1 miljoner kronor, har varit en kvarnsten både för klubben och kommunen. Förslaget innebär dels en möjlighet att avsluta ärendet, dels en utökad samverkan för barn och ungas tillgång till sporten.
Det är kommunens högst ledande organ, kommunfullmäktige, som gett kommunstyrelsen i uppdrag att ta fram en långsiktig lösning för skulden. Det förslag på lösning som kommunstyrelsen nu presenterar innebär att klubben återbetalar 1,75 miljoner kronor – en summa som bedöms realistisk för klubben att hantera.
– Detta är en lösning som gör att vi kan gå vidare. Att kräva tillbaka hela skulden hade varit detsamma som att försätta klubben i konkurs, vilket inte är i kommunens intresse. Samtidigt får kommunen nu tillbaka 1,75 miljoner, förklarar kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M).
Bakgrund
Bakgrunden till förslaget tar sin början år 1991 vid byggnationen av golfklubbens 18-hålsbana då det var vanligt att kommuner fungerade som finansiärer för lokala föreningar.
Sedan dess har de ekonomiska förutsättningarna förändrats och då klubben i åratal betalat både ränta och borgensavgifter har skulden förblivit en tung börda.
– På 1990-talet var det vanligt att kommuner lånade ut pengar till föreningar eller gick i borgen för deras projekt. Så gör vi inte längre, och det har inte skett på många år. Nu handlar det om att städa upp efter tidigare beslut och skapa tydlighet framåt, säger Patric Åberg (M) och fortsätter:
– Vi lånar inte längre ut pengar till föreningar. Istället skriver vi samverkansavtal som tydligt definierar förväntningarna och ansvarsfördelningen. Det har fungerat väl i andra projekt, som till exempel multiarenan i Sibbhult och konstgräset i Glimåkra, för att bara nämna några.
Kommunstyrelsens förslag i sin helhet
- I januari år 2025 genomför golfklubben en delbetalning av skulden på 250 000 kronor till kommunen.
- Kommunen och golfklubben ingår ett samarbetsavtal med syftet att fler barn och unga ska få möjlighet att spela golf. Samarbetsavtalet ska vara klart i januari år 2025.
- Arrendeavtal tecknas mellan parterna där golfklubben förbinder sig att betala 150 000 kronor per år under perioden 2026–2035. Totalt 1,5 miljoner. Ett arrendeavtal är tänkt att skapa flexibilitet eftersom kommunen kan ställa krav på betalning oavsett vilken förening som driver golfklubben.
- När punkt ett till tre är genomförda avskriver kommunen golfklubbens skuld i sin helhet.
Beslut fattas i december
Ärendet behandlas i kommunfullmäktige den 19 december.
Om förslaget antas under sammanträdet innebär det att kommunen och golfklubben kan lägga detta historiska ärende bakom sig och blicka framåt mot en mer stabil och hållbar samverkan.
Hittade du inte vad du sökte?