Kommunens resultat 2024: Stabil ekonomi trots utmaningar

Östra Göinge kommun presenterar sitt ekonomiska resultat för 2024 och det visar ett överskott på 26,8 miljoner kronor. Det innebär att kommunen uppnår sitt finansiella mål om ett överskott på minst två procent och resultatet är dessutom cirka fyra miljoner kronor bättre än budgeterat.

Trots utmaningar såsom befolkningsminskning och höga pensionskostnader har kommunen lyckats upprätthålla en stark ekonomi, där bland annat finansiella poster – som värdeökning av aktier och överskott på budgeten för pensionskostnader – bidragit positivt.

– Jag är stolt över verksamhetens förmåga att ställa om. Det har varit en utmaning och jag är särskilt stolt över Hälsa och omsorgs resa, säger Patric Åberg (M), kommunstyrelsens ordförande.

Stora investeringar under året

Under 2024 har kommunen genomfört flera större investeringar. Det nya kommunhuset färdigställdes och verksamheterna kunde flytta in i november, vilket har inneburit att flera av kommunens funktioner nu är samlade på ett och samma ställe.

Ett annat viktigt projekt var byggandet av den nya skolan i Glimåkra, efter den brand som drabbade den tidigare skolan under pågående renovering. Dessutom inleddes renoveringen av Smultronställets förskola i Knislinge samt fortsatta utfördes satsningar på lärmiljöer på flera grundskolor.

Samtidigt har kommunen tagit beslut om att anpassa utbildningsverksamheten efter befolkningsutvecklingen. Mölleskolan i Sibbhult har avvecklats och beslut har även fattats om att avveckla Möllarps förskola i Östanå.

– Det har varit ett par år med stora investeringar, men vi ser nu att många av våra projekt går i mål. Om ett antal år kommer investeringstakten tvingas sjunka, vilket är viktigt för att vi ska vara rustade inför framtida utmaningar, säger Patric Åberg (M), kommunstyrelsens ordförande.

Utbildning: Fortsatt hög kvalitet trots minskade volymer

En av de största utmaningarna inom utbildningsverksamheten har varit det minskade antalet barn och elever, som krävt stora anpassningar.

Hälsa och omsorg: Övergång till tillitsbaserad styrning framgångsrikt

Hälsa och omsorg har genomfört ett omfattande arbete under året, bland annat att inom hemtjänsten genom att gå från minutstyrning till en mer tillitsbaserad styrning av verksamheten.

– Det kommer att krävas en fortsatt omställning för att anpassa verksamheten efter volymer, precis som utbildningsområdet har fått göra under lång tid, säger kommundirektör Merete Tillman.

Arbetsliv och stöd: Höga externa kostnader men i nivå med övriga landet

Inom verksamhetsområde Arbetsliv och stöd har externa placeringar inneburit höga kostnader, men dessa ligger i nivå med andra kommuner i Sverige.

Ny budgetmodell 2025 för bättre ekonomistyrning

För att förbättra verksamheternas ekonomistyrning införs en ny budgetmodell från och med 2025.

– Vi har sett ett behov att se över verksamheternas budgetförutsättningar och tydliggöra ekonomistyrningen ute i verksamheterna.  säger Merete Tillman.

Johan Persson, kommunens ekonomichef, förklarar:
– Budgetmodellen för 2024 innebar att stora medel hölls centralt och delades ut under året vid behov. För 2025 förändras detta och en större del av budgeten tilldelas verksamheterna redan från start. Det ger verksamheterna bättre förutsättningar att planera och styra sin ekonomi mer självständigt.

Bild på tre personer i en kontorsmiljö (kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M), kommundirektör Merete Tillman och ekonomichef Johan Persson).

Kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M), kommundirektör Merete Tillman och ekonomichef Johan Persson.


Hittade du inte vad du sökte?