Kommunens och Polisens medborgarlöfte för 2025

Östra Göinge kommun och Polisen fortsätter sitt gemensamma arbete för att öka tryggheten och minska brottsligheten i kommunen. Medborgarlöftet för 2025 utgår från Göingebornas upplevelser och behov, och innehåller konkreta insatser för att skapa en säkrare vardag.

En viktig del i årets medborgarlöfte är den nya BOB-strukturen (Barn i organiserad brottslighet), som syftar till att tidigt identifiera och stödja unga i riskzonen. Genom samverkan mellan kommunens verksamheter och polis ska vi arbeta för att förebygga kriminalitet och skapa bättre framtidsmöjligheter för barn och unga.

– Trygghetsmätningen 2024 visade förbättringar inom flera områden, vilket är ett kvitto på att vårt gemensamma trygghetsskapande arbete tillsammans med Polisen fungerar. Vi fortsätter nu på samma spår och intensifierar arbetet med bland annat den nya BOB-strukturen, säger Patric Åberg (M), kommunstyrelsens ordförande.

Bild på Kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M), kommundirektör Merete Tillman, kommunpolis Veronica Gustafsson och lokalpolisområdeschef Niclas Årcén.

Kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M), kommundirektör Merete Tillman, kommunpolis Veronica Gustafsson och lokalpolisområdeschef Niclas Årcén.

Lägesbild

Den lokala lägesbilden har tagits fram genom EST, effektiv samordning för trygghet och ett problemorienterat arbete genom dokumentation av problembilder. Lägesbilden berikas genom lokal underrättelsebild och polisens trygghetsmätning.

  • Problemindex visar utveckling över tid i Polisens nationella trygghetsmätning för 2024 visar på att medborgarna i Östra Göinge fortfarande har en ökad upplevd trygghet men att Östra Göinge trots det har ett högre problemindex än rikssnittet. På kommunnivå är det utomhusstörningar såsom buskörningar med moped eller MC som indikerar ett påtagligt problem. Färre kommuninvånare upplever en oro att utsättas för någon typ av brott och har heller inte utsatts för brott de senaste tolv månaderna.

Polisen lovar att

  • Fortsätta med den polisiära närvaron och synligheten med koppling till evidensbaserade metoder för en förbättrad faktisk och upplevd trygghet.
  • Genomföra trafikkontroller med fokus på livsstilskriminella, drogpåverkade förare, hastighet och annat trafikfarligt beteende på platser som upplevs som mindre trygga eller som är brottsutsatta.
  • Fortsätta med trafikkontroller på platser där det från medborgarnas sida framkommit behov.
  • Arbeta för en minskad rekrytering till kriminella nätverk, arbeta uppsökande för att förhindra och minska droganvändningen bland ungdomar. Fortsätta arbetet mot tongivande kriminella i kommunen.

Kommunen och Polisen lovar att

  • Arbeta brottsförebyggande genom att bjuda in till minst en medborgarvandring utifrån prioriterad ort/plats utifrån lägesbild samt att kontinuerligt följa upp åtgärdsplanen
  • Genom BOB-strukturen (där BOB står för ”barn i organiserad brottslighet”) samverka och arbeta brottförebyggande riktar till barn och ungdomar, arbeta för att motverka rekrytering till kriminella nätverk samt säkerställa effektiva och ändamålsenliga åtgärder när barn och unga är i, eller riskerar att rekryteras till, grov kriminalitet.
  • Genom BRÅ (brottsförebyggande rådet) samverka och använda sig av riktade insatser till barn och ungdomar upp till 24 år.
  • Tillsammans arbeta för att motverka välfärdsbrottslighet och kriminell ekonomi genom samverkan inom området, arbeta mot osund konkurrens, minska felaktiga utbetalningar samt återta fler brottsvinster.
  • Samverka kring brott mot särskilt utsatta brottsoffer såsom barn, personer med funktionsvariationer och äldre.
  • Utföra gemensamma myndighetstillsyner utifrån alkohollagen samt utföra tillsyn av försäljning av tobak och folköl.
  • Verka för att få fler Göingebor att engagera sig i Grannsamverkan. Genom informationskampanjer och ökat användande av appen Grannsamverkan.

Hittade du inte vad du sökte?