Kommunens och Polisens medborgarlöfte 2024

Östra Göinge kommuns och Polisens medborgarlöfte är en del av det gemensamma brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet. Medborgarlöftet baseras på det som kommuninvånarna, göingarna, upplever som lokala problem. I medborgarlöftet lyfts konkreta aktiviteter som kommunen och Polisen tillsammans kommit överens om att utföra i syfte att öka tryggheten och minska brottsligheten i Östra Göinge.

– Östra Göinge kommun arbetar kontinuerligt med åtgärder för att göingarna ska känna sig tryggare. Dels ingår arbetet  i det politiskt prioriterade området Attraktiva byar, dels ingår trygghetsskapande arbete i flera av kommunens kundnära verksamheter. Trygghet är viktigt och det är därför positivt att kommunen och Polisen fortsätter arbeta tillsammans, säger kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M).

Lägesbild

Polisens nationella trygghetsmätning för 2023 visar på att medborgarna i Östra Göinge känner sin otrygga ensamma sen kväll. De upplever att ungdomsgäng bråkar och stör. Kommuninvånarna undviker att åka kollektivt på grund av otryggheten, dessa problem är störst i Broby. Trafikrelaterad brottslighet såsom bilar som kör för fort upplevs som ett problem i hela kommunen men främst i Knislinge, Hanaskog och landsbygd. Kommuninvånarna upplever en ökad otrygghet i det egna bostadsområdet generellt i hela kommunen.

Vidare går det att se att oron för att utsättas för brott är hög men att den uppgivna utsattheten för brott är låg.

Medborgarlöftet 2024

Utifrån lokal lägesbild, lokal underrättelsebild och polisens trygghetsmätning har kommunen och polisen arbetat fram följande medborgarlöfte för år 2024:

Polisen lovar att

  • Fortsätta med den polisiära närvaron och synligheten med koppling till evidensbaserade metoder för en förbättrad faktisk och upplevd trygghet.
  • Genomföra trafikkontroller med fokus på livsstilskriminella, drogpåverkade förare, hastighet och annat trafikfarligt beteende på platser som upplevs som mindre trygga eller som är brottsutsatta.
  • Minska rekryteringen av ungdomar till kriminella närverk, arbeta uppsökande för att förhindra eller minska droganvändningen bland ungdomar. Fortsätta arbetet mot tongivande kriminella i kommunen.

Kommunen lovar att

  • Verka för ett tryggare Östra Göinge genom att arbeta aktivt med förebyggande insatser som ökar närvaron på kvällar/nätter. Detta via ett fortsatt samarbete med Länsförsäkringar genom att aktivera föreningar till trygghetsvandringear. Även genom ett ökat engagemang hos privatpersoner samt genom kommunens fältarbetare.
  • Förstärka och utveckla samarbetet mellan skola och socialtjänst för att skapa tryggare uppväxtvillkor för barn och unga genom tidigt samordnade insatser. Med särskilt fokus på insatser som stärker ungas skyddsfaktorer, så som en god psykisk hälsa och utbildning, men även drogförebyggande.
  • Fokusera på att utveckla arbetet med meningsfulla fritidsaktiviteter för barn och unga.
  • Utveckla kommunikationen ut till kommuninvånarna kring de insatser som görs kopplat till arbetet med trygghet och säkerhet.
  • Kontinuerligt arbeta med åtgärder som främjar trafiksäkerheten.

Kommunen och Polisen lovar att

  • Arbete brottförebyggande genom att bjuda in till minst en medborgarvandring utifrån en prioriterad ort/plats utifrån lägesbild samt att kontinuerligt följa upp åtgärdsplanen.
  • Genom BRÅ (Brottsförebyggande rådet) samverka och använda sig av riktade insatser till ungdomar mellan 13 och 24 år.
  • Utföra gemensamma myndighetstillsyner utifrån alkohollagen samt utföra tillsyn av försäljning av tobak och folköl.
  • Verka för att få fler göingar att engagera sig i Grannsamverkan.

– En förutsättning för ett bra brottsförebyggande arbete är samverkan. För att nå effektivitet i arbetet behöver Polisen få kommunens medarbetare och allmänhetens uppfattning om hur de upplever brottsligheten i lokalsamhället, säger Veronica Gustafsson, polisinspektör och kommunpolis i Östra Göinge.

Kommunens brottsförebyggande arbete (BRÅ)

Östra Göinge kommun arbetar för att förebygga brott och göra kommunen till en trygg plats att bo och vistas i. Detta gör vi genom att samarbeta med polisen, samverkan mellan våra kommunala verksamheter och andra lokala aktörer. Genom samverkan kan vi använda de tillgängliga resurserna där de behövs mest för en ökad trygghet.

Kommunens brottsförebyggande arbete genomförs idag på tre olika nivåer: strategiskt, operativt och genom så kallade spindelgrupper som samlar in relevant information.

Samverkan bidrar till en aktuell lägesbild där vi sedan kan arbeta fram konkreta trygghetsskapande åtgärder. De åtgärder som genomförs baseras på inkomna polisanmälningar, brottsstatistik och den årliga trygghetsmätningen och information från samverkansgrupperna.

– I dagsläget har vi en låg upplev trygghet i Östra Göinge, men i jämförelse med andra kommuner med samma låga värde saknas underlag i form av polisanmälningar och annan statistik som bekräftar vad otryggheten baseras på, säger Malin Bergstrand kommunens BRÅ-samordnare och förklarar vidare:

– Brottsstatistiken i Östra Göinge visar inte på en hög andel brott och matchar därför inte den upplevda otryggheten. För att öka tryggheten kommer vårt arbete framåt att fokusera på kommunikationen med kommuninvånarna och få mer kännedom om var och när de känner sig otrygga.


Hittade du inte vad du sökte?