Kommunen förlänger avtal för dricksvatten till år 2044

Rent vatten ur kranen är en självklarhet för alla göingar. Men för att klara av åtagandet behöver vattnet till Östra Göinge köpas av Kristianstad. För att garantera en fortsatt robust leverans har kommunen nu förlängt avtalet till den 31 december 2044. 

Det ursprungliga avtalet mellan kommunerna tecknades redan 2001. Sedan dess har Kristianstad dagligen levererat 2 miljoner liter dricksvatten till Östra Göinge. Avtalet sträckte sig ursprungligen till 2034, men i torsdags tecknades det om för att sträcka sig ända till 2044 – med en öppen option om förlängning.

– Vi behöver säkra vår dricksvattentillgång. Det är inte alla kommuner som har en granne med så god tillgång på grundvatten så det känns mycket bra att förlänga avtalet. Det ger oss god framförhållning i den här viktiga frågan, säger Merete Tillman, kommundirektör i Östra Göinge kommun.

– Vi har goda förutsättningar för att producera dricksvatten och har stora vattenverk. Då är det naturligt för oss att hjälpa till, vi kommuner behöver stärka det regionala samarbetet, säger Jimmy Källström, förvaltningschef för Kristianstads tekniska förvaltning och fortsätter:

– Vi har dessutom en högre förutsägbarhet idag, med beslutade taxejusteringar ända fram till 2030, vilket är tacksamt när man ska basera en avtalsrelation på en taxa.

Avtalet

Det förlängda avtalet innebär att:

  • Östra Göinge kommun har rätt att köpa 2 000 m³ vatten/dygn.
  • Priset ska vara detsamma för göingarna som för Kristianstadsborna. Priset är 7,2kr/m³ exklusive moms. Prisjustering sker årligen utifrån beslutad VA-taxa i Kristianstads kommun.

Hittade du inte vad du sökte?