Knislinge Förskolor får årets Utvecklingspris

För sitt projekt ”IKT*, teknik och matematik” tilldelas Knislinge förskolor årets utvecklingspris.

Motiveringen lyder

”För att i ett långsiktigt och väl utvärderat projekt ha skapat förutsättningar för barnen att utveckla sina förmågor kring konstruktion, matematik, teknik och IKT. Lek, samarbete, samspel, problemlösning och motivation har gynnats utifrån ett genusperspektiv. Projektet har goda förutsättningar att spridas och bidra till ett kollegialt lärande kring läroplan och barns inflytande.”

Syftet med projektet har varit att barn och pedagoger ska utvecklas i konstruktion, matematik och teknik samt få grundläggande kunskap i att koppla komponenterna i ett verktyg som kallas ”LittleBits” till LEGO, vilket mynnat ut i byggandet av en LEGOstad.

Efter genomförandet av projektet kan pedagogerna nu använda LittleBits och Lego i andra projekt på respektive förskola.

”Det moderna samhället ställer mer krav på teknik, design och lösningsorienterat lärande. Projektet har testat och tagit fram ett spännande arbetssätt som gett resultat, både för pedagogerna och barnen. De är väl värda att hyllas och prisas!” säger Sofia Nilsson, ordförande i omsorgs- och utbildningsutskottet.

Barnperspektiv

Barnen har varit delaktiga och fått kunskap kring matematik, teknik och dokumentation. Barnen har själva sagt i en enkät att de har känt sig sedda av närvarande pedagoger. Projektet har bidragit till att pedagogerna och barnen träffats över gränserna och på så vis skapat ett nätverk mellan förskolorna.

Samtidigt har pedagogerna reflekterat över hur de och barnen uppfattar inflytande och vilken roll som genusperspektivet spelar.

”Vi tycker att det är viktigt att man redan från unga år arbetar på ett sätt som fångar upp alla barn och ger dem förutsättningar till en god skolgång. Precis som i resten av landet ser vi att resultaten skiljer sig mellan pojkar och flickor, till pojkars nackdel. Sådana här projekt, i enlighet med forskning, bidrar till att jämna ut de skillnaderna” kommenterar Sofia Nilsson, ordförande i omsorgs- och utbildningsutskottet.

* IKT betyder Informations- och kommunikationsteknologi.

Priset delas ut med pompa och ståt på Göinge Afton

 


Hittade du inte vad du sökte?