Invigning av Västerskolans nya tillagningskök!

 

Efter en åtta månader lång ombyggnad och tre olika provisoriska kökslösningar för Västerskolans kökspersonal står det nya tillagningsköket äntligen klart. Invigningen firades med bandklippning och tårta till alla elever.

– Detta har vi längtat efter under flera år, säger Lise-Lotte Lundin Petersson, chef för avdelningen för måltider och lokalvård. Tidigare har lunchen levererats från köket på Västanvids äldreboende i Knislinge, men i samband med att storköket där fick stänga inför ombyggnationen av Västanvid, öppnades samtidigt möjligheten upp för att bygga om Västerskolans kök till ett kök för fullständig tillagning.

Och det finns fler som längtat.

– Det här känns jättebra, säger Lotta Persson, ansvarig kock i köket. Nu kan vi äntligen få laga mat!

Med sig i köket har hon sina medarbetare Marie Philipsson och nyanställda Camilla Andersson, som anställdes just för att klara av den ökade produktionen. Även de är glada över det nya tillagningsköket.

– Det är verkligen roligt att gå till jobbet, säger Marie Philipsson. Det var kul innan med, men ännu roligare nu när vi får laga så mat själva, tillägger hon.

Och mycket mat blir det. Utöver frukost, lunch och mellanmål till drygt 240 elever och personal vid Västerskolan tillagas även lunch till två förskolor (Smultronstället och Stormhatten) i Knislinge. Totalt blir det ca 320 lunchportioner som ska tillagas varje dag. Ambitionen är att laga och baka så mycket som möjligt från grunden.

– Då kan vi både påverka innehållet i maten och dessutom blir jobbet mycket roligare när man kan styra mer själva, säger Lotta Persson.

Lise-Lotte Petersson håller med och fyller i att genom kommunens nya livsmedelsavtal med lokala leverantörer har man nu också en ännu större tillgång till riktigt bra och lokalt producerade råvaror.

Vid dagens invigning bjöds alla elever på tårta och en rundtur i det nya köket. En kör av elever står uppradade och sjunger ”Jag vill ha blommig falukorv till lunch”. Men någon blommig falukorv står inte med på dagens meny.

– Nä, idag blir det hamburgare till lunch, säger Lotta. Det är en favorit hos barnen! Och så tårta nu då förstås. Den är bakad av Åsa som jobbar som resurs här på skolan, tillägger Lotta.

I samband med köksombyggnaden har även matsalen målats och fräschats upp så att den fått en mysigare miljö. Helheten med mat, rum och stämning är viktigt att tänka på när man vill skapa måltidsglädje, det är kökspersonalen helt eniga om.

Lotta Persson är ansvarig kock på Västerskolan.

 

Camilla Andersson och Marie Philipsson.

 

 

 


Hittade du inte vad du sökte?