I föräldragruppen delas både nya perspektiv och skratt

Varje termin startar kommunen upp nya föräldragrupper för vårdnadshavare till barn i åldern 3-18 år. Föräldragrupperna leds av kommunens familjebehandlare och utgår från ett cope-perspektiv där syftet är att med olika verktyg förstärka barnens och ungdomarnas positiva beteenden. Vårens första grupp har nu haft sin sista träff.

Närbild på tre personer vid mötesbord.

– Det är verkligen skönt att ni ledare och även övriga föräldrar varit med och coachat oss. För en utomstående som lyssnar på ens svårigheter är det enkelt att tycka ”gör bara si eller så eller säg nej”. I den här gruppen har jag känt att jag inte är ensam och det finns ingen skuld eller skam i att behöva stöttning, säger en av föräldrarna och fortsätter:

– Genom att vara med här har jag blivit mycket mer självmedveten i vardagen och kan liksom tänka ”men som jag själv låter…” Det har varit till stor hjälp att höra andra föräldrars berättelser för att få både perspektiv och råd.

– Jag håller verkligen med, snabbt kände jag mig mindre ensam. Ibland har jag kommit hit lite nerstämd, men varje gång lämnar jag träffen med en positiv känsla, säger en annan förälder.

Information om nya föräldragrupper skickas ut från skolorna och påannonseras på kommunens webb och i sociala medier, som Facebook.

– Först hade jag blivit tipsad om grupperna. Och sen blev jag påmind genom ett mejlutskick från skolorna. Vi som är här är det av olika anledningar, men ofta kan en lösning på ett problem gå att applicera på ett helt annat, förklarar en förälder.

Träffar med olika teman

En föräldragrupp träffas en gång i veckan under åtta veckor. Varje träff har ett särskilt tema som diskussionerna utgår från. Mellan träffarna får föräldrarna små uppgifter med sig hem.

– Vi går igenom olika scenarier här i gruppen och tränar på dem. Sen är det viktigt att man tar med dem hem. Jag tycker att ni i det här gänget har varit bra på det, säger Benjamin Regnér, familjebehandlare.

– Att man försöker är viktigt, men sen kan det ju ta en tid innan det fungerar, säger familjebehandlaren Suzette Persson och fortsätter:

– För många deltagare är det även värdefullt att se att mycket av det som vi tipsar om här är saker som man redan gör.  Att få en bekräftelse på att man redan är en bra och engagerad föräldrar som är viktig för sina barn, det är viktigt!

Bild på barn som sitter på rutschbana och knyter sina skor.

Ny föräldragrupp den 3 oktober

I april startar en ny föräldragrupp, för dig som är förälder till barn i åldern 12-18 år. På frågan om varför man ska gå med svarar en av deltagarna:

– Gruppen kan nog ge en större förståelse och verktyg för hur man själv kan tänka och agera. Sen är det ett plus att de andra deltagarna både är engagerade och att alla bjuder mycket på sig själva. Det är härligt att vi kan skratta tillsammans åt hur tokigt det kan bli ibland!

Här kan du läsa mer om – och anmäla dig till – den nya föräldragruppen som startar i april!


Hittade du inte vad du sökte?