Hon hade kommunens fulaste gräsmatta!

I början av sommaren utlyste kommunen tävlingen ”Östra Göinges fulaste gräsmatta”, där deltagarna tävlade om konsert- och restaurangbiljetter. Idén till tävlingen föddes under pågående torka och en väderprognos som lovade hög värme och knappt något regn. Totalt skickades 35 bidrag in och i slutet av förra veckan blev Ylva Hjert Åstenius uppringd och meddelad om vinsten!

– När jag hörde om tävlingen i juni tittade jag på min ynkliga gräsmatta och tänkte att den nog var en stark kandidat, berättar Ylva som bor i Myren tillsammans med maken Weine.

Bild på Jenni Rydsten, Ylva Hjert, Anja Glimtoft och Jessica Hafström.

Jenni Rydsten Berg överlämnar vinst och diplom till Ylva Hjert Åstenius. Med på bilden är även Anja Glimtoft, VA-strateg, och Jessica Haftsröm, administratör.

Ylva misstog sig inte. Juryn ansåg att såväl hennes ynkliga gräsmatta som tips för att spara vatten var väl värd en vinst!

För att vara med i tävlingen behövde deltagarna nämligen inte bara skicka in en bild på sin fula gräsmatta, utan de skulle samtidigt berätta hur de på olika sätt minskade sin vattenförbrukning. Ylvas bästa och lite annorlunda tips var att placera en liten balja i diskhon, att samla upp spillvatten i.

– Jag sparar även på kokvattnet och det blir snabbt mer än man kan tro och vi har använt det till att vattna det som odlats i pallkragarna.

Konsert i Glimåkra kyrka och middag på Broby gästis

Vinsten, en konsert med Jarl Sjunnesson och Gladys del Pilar, och efterföljande avsmakningsmeny på Broby Gästis delar Ylva med maken.

– Ja, självklart är det honom jag tar med mig, han bidrar ju också! Vi har gått på någon av konserterna som Rotary arrangerar tidigare, men den här gången hade vi inte köpt biljetter än, säger Ylva.

Bild på en mycket torr gräsmatta.

Ylvas vinnande bidrag!

Ylva har även vunnit en trädgårdskonsultation med Göinge naturtrim.

– Trädgården här är ganska stor, så jag får tänka ut något bra som vi kan behöva ha hjälp med!

Även andra- och tredjepristagarna, Kim Mikaelsson i Hanaskog och Amanda Lundberg i Glimåkra, har gratulerats med blombuketter från Fridas blommor och blad och av kommunsmeden smidade gröna hjärtan.

Tävlingens jury bestod av Jenni Rydsten Berg, miljöinspektör, Anja Glimtoft, VA-strateg, Jessica Hagström, administratör, Frida på Blommor och blad samt Filip på Göinge naturtrim.

Kul tävling med viktigt budskap

Idén till tävlingen fick Jenni Rydsten Berg, miljöinspektör, efter att hört talas om att Gotland körde konceptet sommaren 2022.

– Gotlands tävling fick bra respons och det var lite det vi var ute efter. Målet har varit att få så många Göingebor som möjligt att spara på vattnet, berättar Jenni.

– När tävlingen startade var vattennivåerna låga och ett bevattningsförbud hade precis utfärdats. Men oavsett om det råder bevattningsförbud eller inte, så är det viktigt att påminna om hur viktigt det är att vi ser vattnet som en gemensam resurs som vi ska använda klokt, förklarar Anja Glimtoft, VA-strateg, och ger sitt bästa tips för att klara framtida torrperioder:

– Gräsmattor mår faktiskt bättre av att inte vattnas så mycket, då blir de mer tåliga och har större chanser att överleva längre perioder utan regn.

Bild på Ylva Hjert Åstenius.

Ylva i sin stora trädgård i Myren, strax utanför Värestorp. ”Den kan bli en utmaning för trädgårdskonsulten!”


Hittade du inte vad du sökte?