Hemlagade måltider tillagade direkt i Västanvids nya avdelningskök!

Sara Krantz, undersköterska, steker vitkål till kålpuddingen.

Sara Krantz, undersköterska, steker vitkål till kålpuddingen.

Efter inflyttningen i de nya lokalerna på Västanvid i augusti 2019 har måltidshanteringen hittills fortskridit som tidigare. Lunch, kvällsmat och råvaror till övriga måltider har levererats från Lindgårdens kök i Broby medan frukost och fika/mellanmål har tillagats av undersköterskorna.

Men från och med måndag den 4 november är det äntligen dags för undersköterskorna att börja tillaga alla måltider direkt i avdelningsköken på Västanvids särskilda boende.

Marie Holmström, enhetschef på Västanvid ser fram emot starten och menar att det finns många fördelar med att tillaga maten i avdelningsköken.

– Matlagningen kommer närmare matgästen och doften kan locka till bättre aptit. Sedan bidrar det också till en större flexibilitet och ett förväntat lägre matsvinn, säger Marie Holmström.

Undersköterskor utbildas både teoretiskt och praktiskt

Kommunens måltidsutvecklare Josefine Börjesson har från i somras planerat för uppstarten av avdelningsköken. Allt från inredning av köksskåpen till arbetsrutiner, egenkontroll, menyer, recept, inköp och praktisk matlagning har ingått i planeringen. Under höstlovsveckan har undersköterskorna drillats i såväl praktisk som teoretisk måltidskunskap. Josefine tillsammans med kommunens dietist, Therese Denker, har hållit i den teoretiska utbildningen och vid den praktiska utbildningen har Cherie Gotthardsson, till vardags kock vid Agnebergs förskola, hjälpt till.
Vissa medarbetare har även fått lära sig att göra inköp av livsmedel och då, med hjälp av Åsa E. Olsson från Lindgårdens kök, fått lära sig att både beräkna och hur det digitala inköpssystemet fungerar.

– Det är förstås mycket som ska läras in på kort tid men undersköterskorna har varit både läraktiga och entusiastiska, säger Josefine Börjesson.

I början kommer måltidsutvecklaren att vara placerad flera dagar i veckan på Västanvid för att kunna stödja undersköterskorna i det dagliga måltidsarbetet.

När nästa del av Västanvid är ombyggd under 2020 planeras även de tre kvarvarande avdelningarna övergå till matlagning direkt på plats.


Sara Krantz, undersköterska, steker vitkål till kålpuddingen.

Sara Krantz, undersköterska, steker vitkål till kålpuddingen.

Hittade du inte vad du sökte?