Handelsutredning har genomförts

För att underbygga och stödja Östra Göinge kommuns framtida arbete med byutvecklig och kommande planprocesser har en handelsutredning med marknadsanalys beställts av HUI Research AB, ett bolag som ägs av branschorganisationen Svensk Handel. HUI fick i uppdrag att utreda byarnas kommersiella förutsättningar och möjlig handelsexpansion vid industriområdet Bastholmen i utkanten av Broby. Utredningen är nu genomförd och kommunen har tagit del av resultaten och HUI:s rekommendationer.

I HUI:s rapport ingår en nulägesbeskrivning för handeln i hela Östra Göinge och vilka kommersiella förutsättningar som finns för både dagligvaruhandel och så kallade sällanköp. I rapporten ingår även möjliga konsekvenser för byarna, i synnerhet för Broby, vid en expansion av dagligvaruhandel på Bastholmen.

HUI rekommenderar försiktighet avseende extern etablering av dagligvaruhandel eftersom det kan resultera i en splittring och att den lokala strukturen och samhällsservicen i kommunens byar slås ut. Vidare beskrivs dagligvaruhandeln i byarna som viktig då den bidrar till att upprätthålla en viktig samhällsfunktion, framförallt för den äldre befolkningen.

För extern etablering rekommenderar HUI snarare effektiva koncept kopplat till sällansköpsvaror, som minskar utflödet till grannkommuner och ökar handeln i Östra Göinge. I HUI:s rapport nämns koncept med breda sortiment som relaterar till flödena längs med riksväg 19, från Hanaskog i söder till IKEA i norr, exempelvis Dollarstore och Jysk men även inom mer nischade branscher som bygg- och bilhandel.

– Utredningen ger oss ytterligare kraft att satsa och planera för verksamhet längs med Helge å-stråket och riksväg 19. Samtidigt ser vi att vi behöver vara varsamma i vår planering så att utvecklingen inte blir på bekostnad av våra levande byar. Med noggrann planering har vi alla möjligheter att dra nytta av trafiken Kristianstad – Älmhult för morgondagens sällanvaruhandel, inte minst på Bastholmen, säger kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M).


Hittade du inte vad du sökte?