Framtidens upphandling är här!

Inför upphandlingen av ett nytt ekonomisystem bestämde kommunerna Hässleholm, Osby och Östra Göinge att samarbeta och dra fördelar av att göra upphandlingen tillsammans. Systemet ska bland annat sköta fakturor, inköp, betalningar och redovisning.

– Det känns jättekul att vi vågat gå en helt ny väg och med en innovativ process och upphandlingsmetod fått riktigt bra resultat! Vi såg ett stort värde av att lära av varandra under projektets gång och att lägga en grund för att kunna stödja varandras verksamheter när väl det nya ekonomisystemet är på plats, säger Oscar Nilsson, ekonomichef på Östra Göinge kommun.

Med ambition att arbeta fram en ny standard för både denna och framtida upphandlingar valde man att genomföra en funktionsupphandling. Metoden innebar att man, istället för att formulera specifika krav, arbetade fram beskrivningar över de arbetsprocesser som man ville att systemet ska stödja. Efter det överlät man åt systemleverantörerna att formulera sina bästa lösningar baserat på de behov som fanns.

Projektet har inte bara lett till en ny standard för framtida upphandlingar, men även till ett lärande över kommungränserna genom att projektdeltagarna aktivt ifrågasatt nuvarande system och arbetssätt och delat med sig av kunskap och egna erfarenheter.

– Detta visar återigen att samarbete mellan kommuner ger ett stort mervärde och att Östra Göinge vågar tänka annorlunda. När vi gör saker tillsammans blir vi ännu mer effektiva och Göingebon får mer för sina skattepengar, säger Patric Åberg, kommunstyrelsens ordförande i Östra Göinge kommun.


Hittade du inte vad du sökte?