Första grävskopetaget mot en levande landsbygd

Idag togs det första grävtaget för fiberutbyggnaden i norra Glimåkra. Kommunstyrelsens vice ordförande Daniel Jönsson (M) och Ingrid Persson manövrerade grävmaskinen under glada tillrop.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse. Under åren har det pendlat mellan hopp och förtvivlan men nu känns det helt fantastiskt att vi kan stå här och se att de har börjat gräva. Detta innebär att vi får en levande landsbygd i Östra Göinge kommun och det är det vi kämpat för. Vilken julklapp vi fått! säger Ingrid Persson, som är den från Fiberföreningen som varit mest drivande i projektet.

Projektet har hållit på i flera år och utbyggnaden sker i etapper.

– Det är många mils grävning som ska göras, närmare bestämt 15 mil totalt i projektet. Och utmaningen är all sten i marken, vilket har krävt en hel del planering och projektering. Likaså att markavtal och tillstånd som måste finnas. Men nu är vi igång och vi beräknar att vara klara om cirka 18 månader, säger Tomas Avenborg från IP-Only.

– Denna grävstart markerar en viktig milstolpe för fiberutbyggnaden i Östra Göinge. Fibern kommer att förbättra förutsättningarna att leva, bo och driva företag på landsbygden, vilket är bra för hela Östra Göinge. Nu är det viktigt att de som får möjligheten att ansluta sig verkligen gör det. Det är en uppmaning jag vill rikta till alla boende i de områden där IP-Only nu kommer att gräva. Anslut er! säger Daniel Jönsson (M), kommunstyrelsens vice ordförande.

Att eldsjälar har en stor plats i projektet är något som Tomas Avenborg på IP-Only understryker.

– Eldsjälar på plats är helt avgörande, skulle jag säga. Ingrid har drivit på så länge i det här projektet och är även med och stöttar mig i mitt arbete. Den dialogen vi haft har varit ovärderlig, speciellt med förankringen ute i samhället, vilket har tagits av Fiberföreningen.

 


Hittade du inte vad du sökte?