Företagarna är tryggare i Östra Göinge

I årets företagsklimatsmätning, som Svenskt Näringsliv gjort, ställs en fråga om brottsligheten är ett problem för företagen? I Östra Göinge svarar drygt hälften av företagen att brottsligheten påverkar dem på något sätt. Av Skånes 33 kommuner är det bara 6 som når en lägre nivå, vilket gör Östra Göinge till en av de tryggaste företagarkommunerna i länet.

För att svara på frågan om brottsligheten har företagarna haft svarsalternativen att brottsligheten påverkar dem i hög utsträckning eller i viss utsträckning eller inte alls.

I Östra Göinge svarar bara 6,9 procent av företagen att brottsligheten påverkar dem i hög utsträckning. Det är med råge näst lägst i Skåne. Bara Bromölla når en ännu lägre nivå med 6,6 procent. Snittet för alla Skånes kommuner är mycket höga 16 procent.

Den totala andelen företag i Östra Göinge, som upplever sig påverkade av brottslighet i någon utsträckning, är 57 procent. Det gör Östra Göinge till den sjunde tryggaste kommunen i länet. Genomsnittet för Skånes kommuner är hela 62 procent medan rikssnittet ligger på 55. Andelen företag i Östra Göinge som inte alls påverkas av brottslighet är ca 40 procent.

Mest oroliga är Göingeföretagarna för bedrägerier genom exempelvis bluffakturor.

”Självklart är det allvarliga siffror, men tittar man närmare på dem kan man konstatera att företagen i Östra Göinge känner sig relativt trygga. Faktiskt tryggare än i de allra flesta av Skånes kommuner. Det känns lugnande men inte bra”, säger Patric Åberg (M) kommunstyrelsens ordförande.

Här kan du läsa mer.


Hittade du inte vad du sökte?