Filmpremiär på Prästavångsskolan

Filmskaparna Engla, Tor, Vera och Narges.

I torsdags eftermiddag var det filmpremiär för klass 5A på Prästavångsskolan i Broby. Klassen var en av alla femteklasser i kommunen som under hösten deltagit i ett projekt där de har fått pröva på att skapa animerad film.

Ulrika Olsson, utvecklingsledare på Östra Göinge kommun, är initiativtagare till projektet som finansieras genom Kulturrådets årliga bidrag Skapande skola. Ett bidrag som syftar till att inspirera elever i skolan och ge dem möjligheter att uttrycka sina tankar genom kultur och konst.

Det var även Ulrika som tog kontakt med frilansande filmpedagog Jim Nilsson som i sin tur tog sig an uppdraget med stort engagemang.

Jim har ett tydligt långsiktigt mål med projektet: att ge elever möjlighet att ta mer aktiv del i den demokratiska processen, bl.a. genom att hantera källkritik och uttrycka egna åsikter och tankar i filmberättelsens form. Samtidigt menar han att det mer generella målet är att skapa givande processer hellre än att fokusera alltför mycket på det färdiga resultatets kvalité.

– Det här är en effektiv träning av gruppsamarbete och problemlösning. Genom det kreativa tänkandet kommer eleverna fram till lösningar. Och man kan applicera det på livet i stort. På samma sätt som karaktärerna i deras filmer t.ex. ska övervinna ett hinder, kommer eleverna själva att behöva övervinna hinder i verkliga livet, menar Jim.

Från manus till färdig film

Eleverna i klassen har under projektets gång delats in i grupper. Till en början fick alla elever i varje grupp göra ett eget bildmanus. Efter det har man i grupperna behövt samarbeta och komma överens om hur själva slutmanuset ska se ut. Sedan har eleverna fått filma, finjustera och korrigera manus, redigera och lägga till ljud.

Vi träffar en grupp som precis är klara med sin film.

– Vår film heter ”Prinsessan och halsbandet”, säger Engla Winther.

Tillsammans med gruppkompisen Vera Balassa förklarar de hur de i gruppen gjort manuset, skapat alla figurer i lera och filmat alla sekvenser som behövdes innan de klippte ihop filmen på en Ipad.
Slutligen spelade de in berättarrösterna efter manuset de skrivit tillsammans. De ropar till sig sina två övriga gruppmedlemmar.

Var det något ni tyckte var svårt med filmandet?

– Det behövdes väldigt många bilder för att bli en film, säger Tor Persson. Och ibland kom en hand med i bilden.

Han fortsätter.

– Grisen fick vi bygga om också för den gick sönder tre gånger.

– Ja, och skurken gick också sönder så vi fick göra en helt ny, lägger Engla till.

 

Filmen ”Prinsessan och halsbandet” – en film skapad av Vera, Engla, Narges och Tor i klass 5A.

Prinsessan och halsbandet handlar om en prinsessa vars föräldrar (Sven och Göran) är döda. På begravningen kommer en skurk och tar halsbandet från den sörjande prinsessan som sedan får hjälp av en gris och en fjäril för att ta tillbaka halsbandet igen.

Röster:
Prinsessan – Vera Balassa
Skurken – Engla Winther
Spöke och fjäril – Narges Rezvani
Grisen – Tor Persson


Filmskaparna Engla, Tor, Vera och Narges.

Hittade du inte vad du sökte?