Eget val av lunchmeny ska få fler elever att äta skollunch

En god och mättande lunch är viktig för att bevara nyfikenhet och lust att lära under en hel skoldag. Genom att göra eleverna delaktiga i skollunchens utformning hoppas kommunen att fler elever äter lunch och på så sätt förbättrar sina förutsättningar i skolan.

Innan jullovet i december fick alla elever i Östra Göinge kommuns skolor vara med och rösta fram en veckas lunchmeny. Eleverna kunde rösta på tretton olika maträtter och urvalet hade hämtats från de populäraste maträtterna i senaste skolmatsenkäten. I topp-fem kvalade pizza, chicken nuggets, hamburgare, lax och taco in!

Bild på Ulrika Nilsson i skolmatsalen på Prästavångskolan.

Ulrika Nilsson, kock på Prästavångskolan.

– Onsdagen bjuder på en utmaning när vi ska baka 267 pizzor, säger Ulrika Nilsson, kock på Prästavångskolan och fortsätter:

– Min upplevelse är att barnen uppskattat allt runt veckan, röstningen var spännande och efteråt har de frågat om när veckan kommer varje dag.

Utöver de maträtter som finns på skolans lunchmeny serverar skolornas kök varje dag även en säsongsanpassad varierad salladsbuffé, bröd och ett nyckelhålsmärkt matfett. Som måltidsdryck erbjuds ekologisk lättmjölk och vatten.

Idag serverar alla skolor en icke-vegetarisk maträtt och en vegetarisk varje dag. Från och med våren utökas lunchmenyn med ”dagens pasta” tre dagar i veckan.

– Om vi med en önskevecka kan få alla elever att gå till skolmatsalen, så kan de upptäcka allt som erbjuds, säger Jenny Skagerholm, enhetschef måltidsenheten.


Hittade du inte vad du sökte?