Den här veckan deltar vi i Skräpplockardagarna!

Under hela vecka 17 pågår årets Skräpplockardagar i Östra Göinge. Skräpplockardagarna är en nationell kampanj som arrangeras av Håll Sverige rent.

Flera av kommunens skol- och förskolebarn deltar aktivt i skräpplockandet och gatu- och parkverksamheten gör punktinsatser i varje by under ungefär en heldag.

– Ett par veckor i förväg har vi introducerat temat skräp för barnen genom olika aktiviteter på ämnet. Vi samtalar om vad skräp är, symbolernas betydelse, återvinning, med mera, berättar Therese Bejvel, förskollärare på Trollbäckens förskola i Glimåkra.

Kommunstyrelsens vice ordförande Daniel Jönsson Lyckestam (M) följde med gatu- och parkverksamheten i byn Knislinge under en förmiddag.

Bild på Robin Hermansson och André Pamp, gatu- och parkverksamheten, tillsammans med Daniel Jönsson Lyckestam (M), kommunstyrelsens vice ordförande.

Robin Hermansson och André Pamp, gatu- och parkverksamheten, tillsammans med Daniel Jönsson Lyckestam (M), kommunstyrelsens vice ordförande.

– Håll Sverige rent är en viktig kampanj, med ett stort signalvärde. Det är verkligen roligt att så många barn och elever är med. De trygghetsmätningar som görs visar att just nedskräpning är en faktor som påverkar Göingebornas trygghet negativt. Även för trivselns skull och för att hålla byarna attraktiva krävs det att vi alla hjälper till, inte bara en vecka om året, utan helst alla dagar, säger Daniel Jönsson Lyckestam.

Kommunens arbete för ett renare Östra Göinge

I december 2020 sjösattes projektet Rent Göinge och vi har sedan dess arbetat med att plocka upp och frakta bort sopor i och runt om byarna i Östra Göinge. Upprinnelsen till arbetet var den mängd tips om nedskräpning som privatpersoner lämnade in via telefonsamtal, mail och sociala medier.

Serviceteamet, som är en del av kommunens arbetsmarknadsenhet, arbetade med projektet där målet var att plocka tio ton skräp till och med maj månad. Målet uppnåddes med stora marginaler och serviceteamet har sedan dess fortsatt att plocka skräp. Sedan starten för drygt ett år sedan har de plockat hela 25 ton skräp och 200 dumpade bildäck!

Skräpplockning utanför kommunens ansvarsområde

Många gånger har inkomna tips handlat om platser där vi vanligtvis inte ansvarar för skötseln, till exempel vid vägkanten på länsvägarna, och svaret från oss har då varit att tipsaren behöver kontakta Trafikverket för åtgärder.

Serviceteamets arbete sträcker sig nu utanför kommunens ordinarie ansvarsområde och de plockar helt enkelt upp allt skräp som finns innanför kommungränsen, även i skogen intill vägar där Trafikverket har det egentliga ansvaret.

Vill du tipsa oss om nedskräpning?

Har du sett att det är nedskräpat någonstans? Använd gärna den digitala tjänsten Fixa min gata, så kör serviceteamet ut och plockar upp inom kort!

 


Hittade du inte vad du sökte?