De deltog i projektet React och kom vidare i olika sysselsättningar

I våras startade arbetsmarknadsprojektet React-EU Sväng in, som riktar sig till unga Göingebor. Sedan dess har ungdomar varje vecka deltagit i olika aktiviteter i jakt på ett nytt jobb eller ny sysselsättning. Två av dem som deltagit är William Amas, 24, och Tilda Wahlgren, 20, som med hjälp av projektet kommit vidare till jobb och studier.

William kom i kontakt med projektet när de besökte Göinge utbildningscenter, där han läser Svenska för invandrare.

Bild på William Amas.

William Amas.

– Min dröm är att bli arkitekt i framtiden. Men jag har ingen högskoleutbildning från mitt hemland och jag vet att det är en lång väg dit. Att ha ett extrajobb eller sommarjobb vid sidan om studierna är viktigt. Så när React kom till Göinge utbildningscenter tog jag chansen att vara med, berättar William.

– Det var en vän till familjen som delade en inbjudan till Göingematchningen på Facebook. Jag gick dit och det var där jag fick information om React, som jag sedan började gå till flera dagar i veckan.

Sommarjobb och vägen mot ett drömyrke

För både William och Tilda har projektet lett till ny sysselsättning, jobb för William och studier för Tilda.

Bild på Tilda Wahlgren.

Tilda Wahlgren.

– Det bästa är att React hjälpt mig lista ut vad jag vill göra i framtiden. Drömmen sedan jag var liten är att bli veterinär och jobba med djur, så nu planerar jag att läsa till kvalificerad djurvårdare till att börja med. Tidigare har inte pluggandet dragit så mycket, men i projektet fick jag hjälp att hitta rätt slags kurser och utbildning som fick mig på andra tankar. Så nu lutar det absolut åt det hållet, berättar Tilda.

– Man kan säga att React utbildade mig i jobbsökandet och hjälpt mig att förstå hur kommunikationen med Arbetsförmedlingen fungerar. Genom projektet har jag även fått träffa företag som söker personal. Det senaste var Formplast, där jag nu har ett semestervikariat i sommar. Förhoppningen är att få mer jobb efter de här veckorna, säger William.

Våga ta hjälp, hör dig för och…besök React!

Till andra unga som inte riktigt hittat rätt i jobbsökandet eller framtidsplanerna har Tilda och William flera tips.

– Är det ett jobb du vill ha, så bara mata på och sök de jobb du kan vara intresserad av. Men jag tycker ändå att du ska fundera över vad du verkligen vill göra. Våga ta hjälp av andra och hör efter vad personer du känner hittar på. Kanske kan de ge dig inspiration eller nya tankar, säger Tilda.

– Svaret är enkelt. Jag rekommenderar alla unga som söker arbete att besöka React. För stödet jag fick riktar jag ett tack särskilt till Camilla, Jenny, Anna och Johan, avslutar William.

Om REACT-EU Sväng in

Under våren 2022 startade ett projekt upp för Göingebor, i åldern 18-24 år, som varit utan arbete eller annan sysselsättning sedan någon gång efter den 11 mars 2020. I projektet får deltagarna bland annat vägledning, stöd i sitt arbetssökande och utbildningstips.

Kan projektet vara något för dig eller någon du känner?

Välkommen att ta kontakt med gänget som arbetar med projektet via Instagram eller telefon/SMS.

Telefon/SMS
0709-12 77 34

Instagram
@react_svangin


Hittade du inte vad du sökte?