Byggstart nära: Stort steg för Broby centrums utveckling

Bild på Patric Åberg (M), kommunstyrelsens ordförande, och Magnus Nilsson (KD), Göingehems styrelseordförande.

Patric Åberg (M), kommunstyrelsens ordförande, och Magnus Nilsson (KD), Göingehems styrelseordförande.

Kommunala bostadsbolaget Göingehem AB har nu fattat beslut om byggstart för två nya flerfamiljshus vid nya Broby busstation: Tapetseraren och Hövdingen med 21 respektive 12 hyreslägenheter. Byggstart sker i september i år och enligt planen är inflyttning möjlig våren 2025.  

– Att förtäta Broby centrum och öka tryggheten här är ett av kommunens mest prioriterade projekt just nu. Vårt bostadsbolag Göingehem är det viktigaste instrumentet för byutveckling och de visar även vägen för andra aktörer, som följer efter och vågar satsa här, säger kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M).

De båda fastigheterna kommer byggas samtidigt och om mindre än två år är nya Broby busstation inramad av två röda trähus på två och ett halvt våningsplan. Lägenheterna kommer ha 1-3 rum där trerummarna är 77-87 kvadratmeter stora. Den mjuka träpanelen ska harmoniera med omgivningarna och fastigheterna uppförs med en energisnål konstruktion.

Bild på Magnus Nilsson.

– Det här är det största projektet i Göingehems historia. Dessutom är det unikt, med fastigheter som byggs klimatvänligt enligt Sunda hus standard, säger Kent Göstasson, projektchef på Göingehem.

– Det kommer bli en småstadsmiljö i det här kvarteret, med busstationen och rörelsen där på ena sidan om husen och med innergård på den andra, säger Göingehems styrelseordförande Magnus Nilsson (KD) och fortsätter:

– Vi tänker långsiktigt och tror att utvecklingen i Broby blir densamma som i Knislinge där vi började bygga nytt och privata aktörer sedan byggt mångdubbelt jämfört med oss. Det lilla är att vi bygger två nya hus och det stora är att vi bygger Broby centrum under 20 år framåt.

På Göingehems webb kan du läsa mer om byggprojektet i Broby och om bostadsbolagets andra satsningar.


Hittade du inte vad du sökte?