BRÅ och Polisen uppmärksammar föräldrar om bilträffar

Brottsförebyggande rådet (BRÅ) och Polisen vill informera ungdomars vårdnadshavare om de bilträffar som ägt rum de senaste helgerna i Hässleholm, där Polisen fått ingripa på grund av stök och några fall av misshandel.

Det är roligt när unga har ett brinnande intresse och är kreativa inom det. Bilintresset är ett sådant exempel för många ungdomar och unga vuxna i Östra Göinge. Även om vi anser att det är positivt att följa sitt intresse och vara med likasinnade så vill vi göra ungdomarnas vårdnadshavare uppmärksamma på vad som kan förekomma på dessa bilträffar, så att ni får en bra bild över vad ungdomarna riskerar att hamna i och för att kunna prata med dem om det.

På dessa bilträffar möts en blandad målgrupp i olika åldrar. Det är främst vanliga bilar som är med, men det förekommer också en del A-traktorer. Bilträffarna är inte organiserade utan spontana och bestäms ofta på olika sociala medier.

På de senaste bilträffarna har polis blivit ditkallad, på grund av ordningsstörningar, av allmänheten. Polisen har vid dessa lägen känt ett behov av att stanna kvar på träffarna då det ibland har varit en orolig stämning samt slagsmål, även polisanmälningar gällande misshandel har upprättats.

Alkohol bland minderåriga, nedskräpning och många på samma plats

Alkohol är vanligt förekommande vid bilträffarna och polis har uppmärksammat en del påverkade personer, även minderåriga. Utöver detta så är det rejält nedskräpat efter varje träff.

Vi får inte heller glömma att vi lever i en pandemi och riskerna med smittspridning ökar när det är så många som samlas på ett och samma ställe, framförallt när alkohol är inblandat och omdömet blir försämrat.

Alla har ett ansvar att dels minska smittspridningen, dels att skapa lugn och trygghet våra barn och unga.

Vi hoppas att den här informationen kan hjälpa er vårdnadshavare att prata med era ungdomar och att ni tillsammans kan resonera fram ett beslut som passar dem och er.

Tillsammans skapar vi en trygg miljö för våra ungdomar!

 


Hittade du inte vad du sökte?