Behöver du foder till dina djur?

Det torra och varma vädret har gjort att det är stor brist på foder till betande djur. Östra Göinge kommun erbjuder därför djurägare att skörda gräs på kommunens oanvända markområden.

Det mesta av kommunens ängsmark är redan utarrenderad till lantbrukare, men det finns en del mindre gräsområden som inte nyttjas. I Knislinge och Hanaskog finns några marker som inte är utarrenderade.

 

Sök mark och ställ frågan

Du som känner till något område värt att skörda är välkommen att kontakta Carl Almström, 044-775 60 86, carl.almstrom@ostragoinge.se. När vår markförvaltare kontrollerat att marken verkligen är ledig och att området inte har några kända föroreningar eller särskilda naturskyddsbestämmelser kan du få klartecken att skörda.

 

Villkor för skörd

Vi upplåter ytorna med följande villkor:

  • Du får inte betalt för att du klipper, däremot får du behålla gräset.
  • Gräset får inte säljas. Det får bara användas som foder till de egna djuren.
  • När balar är plastade ska de tas bort omgående.
  • Arbetet ska utföras på ett professionellt sätt och ytan ska lämnas i gott skick.

Observera att det i huvudsak rör sig om ytor som normalt inte slås på det här sättet. Det kan därför finnas stenar, burkar, plast och annat som kan vara skadliga för maskiner eller djur. Den som tar hand om fodret har själv ansvar för att kontrollera att det håller tillräcklig kvalitet för att ge till djuren.

 

Privata markägare kan också hjälpa till

Privatpersoner som har mark att erbjuda för skörd eller bete kan annonsera det i facebookgruppen Foderhjälpen 2018, som startats för att matcha ihop markägare med behövande djurägare.


Hittade du inte vad du sökte?