Årets kultur- och fritidspristagare och stipendiater prisades

Idag gratulerade vi Inge Olofsson, Linn Alexandersson och Helmer Järletoft till deras priser och stipendier. Stort grattis och lycka till med kommande insatser och satsningar!

Bild på Inge Olofsson, Linn Alexandersson, Helmer Järletoft och Patric Åberg.

Inge Olofsson, Linn Alexandersson och Helmer Järletoft tillsammans med Patric Åberg (M), kommunstyrelsens ordförande.

Årets kulturpris

Inge Olofsson, Glimåkra Hembygdsförening

Bild på Inge Olofsson.

Inge Olofsson.

Motiveringen till priset är Inges mångåriga insatser för skötseln av Sporrakulla gård och föreningens hembygdsgård i Drakaberga. Sporrakulla gård är ett uppskattat och viktigt besöksmål i kommunen och det har aldrig varit så mycket folk i Sporrakulla som under pandemin där Inges föredömliga insatser gjort så att besökarna har haft tillgång till denna fantastiska miljö. Utöver det lägger Inge ned mycket tid på att se till att fler lär sig hur man bevarar kulturbyggnader, skötsel av ängar och hamling av träd. En ovärderlig insats för framtiden och vårt gemensamma kulturarv.

För detta engagemang erhåller Inge kommunens kulturpris.

Hur har året varit?
– Det har varit ett bra år bortsett från pandemin. För vår del är det här både på gott och ont. Vi har aldrig haft så många besök i Sporrakulla och i hembygdsparken som under pandemin. Detta är ju besöksmål som går bra att besöka med hänsyn till restriktioner.

Hur ser framtiden ut?
– Vi får hoppas att människors intresse för friluftsliv fortsätter. I övrigt kommer det rulla på. Jag hoppas kunna hålla på ett tag till, i alla fall under kommande sommar.

Vet du redan nu vad du ska göra med prispengarna?
– Det har jag inte tänkt så mycket på än. Men det finns säkert något kul man kan göra för dem!

 

Årets idrott- och fritidspris

Linn Alexandersson, Sibbhults IF

Bild på Linn Alexandersson.

Linn Alexandersson.

Linn är en oerhört driven och engagerad person som med hela sin själ bryr sig om barn och ungas aktiviteter. Linn är en person som aldrig sitter still. Linn har ett brett engagemang i Sibbhult IF och lägger ner all sin lediga tid på föreningen.  Hon brinner för att alla ska barn ska kunna spela fotboll. Hon håller i ordförandepinnen i ungdomssektionen plus att hon hjälper till som tränare. Sibbhults IF bedriver en viktig verksamhet för att barn och unga ska kunna få en aktiv och meningsfull fritid, dels via fotbollen men även via den sedan något år nya aktivitets- och mötesplatsen som finns på Färevallen. Hennes engagemang visar sig även i hennes jobb i skolan där hon aktivt jobbar för elevernas fysiska hälsa.

Hur har året varit?
– Det har varit ett bra år på många sätt men också kämpigt på grund av pandemin. I fotbollen har vi haft mycket avhopp, kanske beror det på att många varit sjuka och missat flera träningar. Vi har på grund av det haft tid att tänka på kvalitets- och utvecklingsmöjligheter, så sett har det ändå haft en bra baksida. Nu är de bitarna mer en naturlig del av arbetet.

Hur ser framtiden ut?
– Jag kommer fortsätta och är mer taggad än någonsin. Att bli uppmärksammad så här gör faktiskt att jag vaknat till och inser vad jag bidrar till. Spelartappet har också gjort att vi vill jobba ännu mer för att få människor att förstå charmen med föreningsliv.

Vet du redan nu vad du ska göra med prispengarna?
– Nej, det vet jag inte. Jag är nog lite i chock över att jag fått ett stipendium. Äran hade räckt!

 

Årets idrott- och fritidsstipendium – ungdom

Helmer Järletoft, 13 år, Östra Göinge Golfklubb

Bild på Helmer Järletoft.

Helmer Järletoft.

Helmer har trots sin unga ålder gjort en fantastisk tävlingssäsong i golf. Han tog sig till riksfinal i tävlingen Teen cup där de 18 bästa 13-åringarna gjorde upp om en seger. Helmer landade på 18 plats i riket. Helmer spelade också på Rookie touren i Skåne som pågick hela säsongen och där slutade han på en 9:e plats. Helmer är en riktig dedikerad golfare som genom eget initiativ och eget engagemang gjort en otrolig insats detta golfår. Helmer spelar på och representerar Östra Göinge golfklubb.

För dessa insatser erhåller Helmer Idrott- och fritidsstipendium – Ungdom som en stimulans för fortsatt utveckling inom golfen.

Hur har året varit?
– Det har gått bra. Pandemin märktes mer av förra året, i år har det rullat på bra.

Hur ser framtiden ut?
– Jag ska försöka utvecklas ännu mer och sen förbättra vissa saker. Jag behöver lära mig att lägga det senaste slaget bakom mig och fokusera på nästa…

Vet du redan nu vad du ska göra med stipendiet?
– Jag kommer köpa nya klubbor!


Årets Mästerskapsutmärkelse

Vi vill också passa på att uppmärksamma Viggo Berntsson som erhöll en Mästerskapsutmärkelse för sitt SM-guld och SM-brons för juniorer i luftpistol. Viggo tävlar för Lönsboda Pistolskytteklubb och bor i Tockarp, Glimåkra.

På grund av rådande omständigheter så kommer Viggo att få sin utmärkelse hemskickad till sig.

Samtliga pristagare kommer att få en inbjudan till kommande Göinge Afton som vi hoppas kunna genomföra under 2022.


Hittade du inte vad du sökte?