Arbetet med fiberutbyggnad fortsätter genom samarbeten med relevanta aktörer

Det pågår ett kontinuerligt arbete för att så många som möjligt ska få tillgång till fiber i Östra Göinge. En kartläggning av hur fiberutbyggnaden ser ut har nu genomförts och den ska ligga till grund för de prioriteringar och ansökningar som leverantörerna kommer att göra under perioden maj-augusti, för att få ta del av de 1,6 miljarder kronor som Post- och telestyrelsen ska dela ut under år 2021.

I Östra Göinge är det IP-Only som är fiberleverantör och bygger ut på landsbygden.

– Fler måste få fiber i Östra Göinge och därför har vi varit pådrivande mot staten, Region Skåne och olika leverantörer. När Post- och telestyrelsen i höstas aviserade att en ny utdelning av stöd var på gång tog vi i Östra Göinge initiativ till att bjuda in och kroka arm med IP-Only och Region Skåne för att tillsammans försöka dra hem så mycket fiberstöd som möjligt till Östra Göinge. Det är avgörande för att vi ska lyckas få en uppkopplad landsbygd, säger kommunstyrelsens vice ordförande Daniel Jönsson Lyckestam (M).

Fiberkabel.Kommunen arbetar dessutom tillsammans med IP-Only för att komplettera med ytterligare områden för att ännu fler ska få tillgång till fiber i Östra Göinge. Förutsatt att IP-Only beviljas medel från Post- och telestyrelsen i år kommer utbyggnaden kunna vidgas och farten öka!

– Vi har just nu bra fart på inkopplingarna av nya kunder i vårt södra projekt i kommunen. Nästan alla kommer att vara inkopplade till halvårsskiftet. Det betyder att över 250 fler Göingebor som kommer att surfa snabbt under maj och juni. Vi vill fortsätta att utveckla vårt projekt i norra delen och samarbetar med kommunen kring en ansökan i årets Post- och telestyrelsestöd. Vi vill att så många som möjligt i Östra Göinge ska få tillgång till vårt fibernät, säger Tomas Avenborg, regionchef syd på IP-Only.


Hittade du inte vad du sökte?