All förskolepersonal utbildas i språkutveckling och interkulturalitet

Kommunens alla förskolelärare och barnskötare omfattas av en utbildningsinsats med syfte att höja kunskapen om barns språkutveckling och interkulturalitet i förskolan. Efter utbildningen ska förskolepersonalen ha utvecklat verktyg att stötta barnen i sin språkutveckling före förskoleklass, vid sex års ålder. Förskolepersonalen ska även vara bättre rustade att kommunicera med barnens vårdnadshavare och stötta dem så barnen får de bästa förutsättningarna inför skolstart.

– Mobiliseringen för skolan är i full gång och vi arbetar nu på olika sätt för att skolresultaten ska öka framöver. Att förskolepersonalen utbildas i språkutveckling är ett viktigt steg på vägen. Vi måste börja tidigt för att barnen ska ha de språkkunskaper de behöver för att kunna lära sig mer när de väl börjar grundskolan, säger Daniel Jönsson Lyckestam (M), skolpolitisk talesperson och vice kommunstyrelseordförande.

Bild på barn, i förskoleålder, som läser i en bok.

Foto: Precious People

– Under kursen kommer deltagarna utgå från sina egna verksamheter och diskutera metoder utifrån det. På så sätt blir det enklare att tillämpa den nya kunskapen i det dagliga arbetet, berättar Daniel Albin, avdelningschef förskola.

Utbildningen kommer genomföras i omgångar och de första deltagarna startar vårterminen 2022. Kursen genomförs som en uppdragsutbildning och Östra Göinge kommun och Malmö universitet kommer i samråd överens om studietakt och antal deltagare för kursens omgångar.

Förskolelärarna får 7.5 högskolepoäng genom kursen och den finansieras genom Skolverkets kompetenshöjande satsningar. Barnskötarna läser delar av kursen och deras kursplatser finansieras av Skolverket inom ramen för kommunens projekt Riktade insatser för nyanlända och flerspråkiga barn och elevers lärande.

– Under kommunens pågående projekt har didaktiker anställts och det är de som har identifierat att kunskap om just språkutveckling och kulturella skillnader är ett förbättringsområde, särskilt då det sistnämnda är viktigt i kommunikationen med vårdnadshavare. Det är detta som ligger till grund för kursen vi nu erbjuder all förskolepersonal, avslutar Daniel Albin.

Läs mer om kursen på Skolverkets webb.


Hittade du inte vad du sökte?