Torsdag 8 juni 2023
Kategori:

Datum: 24 maj, 2023

Tid: 19:30

Plats: Glimåkra kyrka

Kostnad: Fri entré

Arrangör: Kultur & Fritid, Glimåkra - Hjärsås församling

E-post till arrangör: kultur@ostragoinge.se

Beskrivning:

Välkomna till Glimåkra Kyrka där Christianstads Motettkör håller i en härlig konsert ”Shakespeare om våren”, där alla sångtexterna i programmet är skrivna av Shakespeare.

 

William Shakespeare, 1564–1616, Stratford-upon-Avon, England, var en engelsk poet, dramatiker och skådespelare, ofta kallad den engelska nationalskalden och anses av många vara den största dramatikern genom tiderna.
Shakespeare har en unik position i världslitteraturen. Ingen författares rykte kan jämföras med Shakespeares. Hans pjäser, skrivna i slutet av 1500-talet och början av 1600-talet för en liten repertoarteater, spelas och läses numera oftare och i fler länder än någonsin tidigare. Han var en författare med stor intellektuell kvickhet, uppfattningsförmåga och poetisk kraft. Shakespeare tillämpade sitt skarpsinne inte på svårbegripliga eller avlägsna ämnen, utan på människor och deras vidd av känslor och konflikter.

Shakespeare är fortfarande viktig eftersom hans pjäser presenterar människor och situationer som vi känner igen idag. Hans karaktärer visar en känslomässig verklighet som överskrider tiden, och hans pjäser skildrar välkända upplevelser, allt ifrån familjedispyter till förälskelse och krig. Det faktum att Shakespeares pjäser i modern tid spelas och anpassas runt om i världen understryker de berömda berättelsernas universella tilltal.
Många av Shakespeares verk skrevs på blankvers, ett orimmat femfotat jambiskt versmått.

Fritt översatt av Gunnar Nyström från Encyclopedia Britannica och bearbetat av Anna von Friesen.

 

Medverkande
Christianstads Motettkör
Dirigent: Lena Ekman Frisk
Piano: Jesper Olsson
Presentatör: Angelica Vallgren/Dan Härlin
Manus: Anna von Friesen/Dan Härlin
Solister Shakespeare cogitatio: Magdalena Engström och Catharina Weman Persson
Solister It Was A Lover And His Lass (Ward Swingle): Johanna Fredriksson och
Torbjörn Palmgren

Om de medverkande
Christianstads Motettkör är en av Sveriges äldsta körer, en fristående förening med drygt 40 medlemmar. Repertoaren präglas av stor variationsrikedom med både sakral och profan musik – både traditionella jul- och vårkonserter och större samarbeten och projekt med bland annat Christianstad Symfoniker. Några exempel är The Armed Man (Jenkins) 2008, Requiem (Mozart) 2015, Messa di Gloria (Puccini) 2017 och Magnificat (Rutter) 2022. Christianstads Motettkör har deltagit i flera internationella körtävlingar och fick senast ett silverdiplom våren 2018 i Gdansk, Polen. Hösten 2013 utsågs kören till mottagare av Kristianstadsbladets Kulturpris.
Lena Ekman Frisk är körens dirigent sedan 2003. Hon arbetar som universitetslektor i körsång och körledning vid Musikhögskolan i Malmö och verkar som dirigent för två körer: Christianstads Motettkör och Musikhögskolans Damkör. Lena Ekman Frisk är en välmeriterad dirigent och en efterfrågad gästpedagog. Hon har varit ordförande för Föreningen Sveriges Körledare 2006–2016, suttit som jurydomare i flera internationella körtävlingar och arbetat som körlärare ett år vid College of Musical Arts, Bowling Green, Ohio, USA.
Jesper Olsson är född och uppvuxen i Finspång. Han har studerat vid bland annat Musikkonservatoriet i Falun, Det Kgl. Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn och Musikhögskolan i Malmö. Under årens lopp har Jesper deltagit i många mästarklasser. Hans solorepertoar sträcker sig från barock till 1900-talsmusik, med tyngdpunkten på wienklassicismen och romantiken. Jesper Olsson är även en flitigt engagerad kammarmusiker och ackompanjatör.

 

 

Fri entré, ingen föranmälan krävs!

 

Välkomna!

Loading Map....


Kategori:

Datum: 28 november, 2023

Tid: 19:00

Plats: Församlingshemmet

Kostnad: Vuxen: 100:- Barn upp till 18 år: gratis

Arrangör: Musik i syd/ Musikriket, Musikskolan, Kultur & Fritid

E-post till arrangör: kultur@ostragoinge.se

Beskrivning:

En av landets mest populära jazzsångerskor, belönad med bland annat Monica Zetterlund-stipendiet, Jazzkatten och Gyllene skivan åker på musikriketturné tillsammans med pianisten Martin Sjöstedt.

Med en fantastisk röst och unik intensitet har hon, som få, förmågan att trollbinda sin publik. Uppmärksammades stort efter sitt personliga och utlämnande sommarprat 2016.

Ett smakprov finns att lyssna på här.

Biljetter: Vuxen: 100:- Barn upp till 18 år: gratis
Köp din biljett på kultur@ostragoinge.se eller ring 044-775 61 40 (under bibliotekets öppettider.)

Loading Map....


Kategori:

Datum: 27 september, 2023

Tid: 19:00

Plats: Kulturhuset Vita Skolan

Kostnad: Vuxen: 100:- Barn upp till 18 år: gratis

Arrangör: Musikriket/ Musik i syd, Musikskolan, Kultur & Fritid

E-post till arrangör: kultur@ostragoinge.se

Beskrivning:

Ett saltstänkt och tjärdoftande konsertprogram av irländska och skotska folkvisor med Atlanten som fond. En suggestiv och medryckande konsertupplevelse.

Sea shanties, emigrantvisor, kärleksballader och sånger om storslagna äventyr till havs utgör stommen i programmet. 2023 firar Quilty 30 år som ett av landets mest väletablerade band. Har du inte sett dem är det dags nu.

Biljettpris: Vuxen: 100 kr. Barn upp till 18 år: gratis
Boka din biljett: kultur@ostragoinge.se eller ring 044-775 61 40 (under bibliotekets öppettider.)

Loading Map....


Kategori:

Datum: 24 april, 2023

Tid: 19:00

Plats: KNISLINGE FOLKETS PARK

Kostnad: Vuxen: 100:- Barn upp till 18 år: gratis

Arrangör: Musikriket/ Musik i syd, Musikskolan, Kultur & Fritid

E-post till arrangör: kultur@ostragoinge.se

Beskrivning:

En hyllning till Cornelis Vreeswijk av och med radarparet Marie Bergman & Lasse Englund. En stark och unik röst tillsammans med flyhänt gitarrspel.
Marie Bergman har representerat Sverige tre gånger i Eurovision Song Contest och är invald i Swedish Music Hall of Fame. Lasse Englund har spelat med och producerat flera av Sveriges stora.

Biljetter köps här: kultur@ostragoinge.se  eller på Broby bibliotek på deras öppettider 044-775 61 40.

 

Loading Map....


Marie Bergman och Lasse Englund

Kategori:

Datum: 2 mars, 2023

Tid: 19:00

Plats: Sibbhults Folkets hus

Kostnad: Vuxen: 200 :- Scenpass/Barn upp till 18 år: 140

Arrangör: Malmö Opera, Sibbhults Folkets hus, Östra Göinge Riksteater, Kultur & Fritid

E-post till arrangör: kultur@ostragoinge.se

Beskrivning:

Goethes dramer om Faust tillhör den europeiska litteraturens allra största klassiker. I en helt ny turnéföreställning i gränslandet mellan opera och musikal får vi möta Faust och hans älskade Marguerite.

Marguerite bygger på den så kallade Urfaust – Johann Wolfgang Goethes första utkast till sitt livs stora epos, skrivet på 1770-talet. Manuskriptet var länge försvunnet, men efter Goethes död hittades en kopia i hans vän Luise von Göchhausens hus, nedtecknad med hennes handstil.

I vår version av Faust ställer vi oss frågan om det kanske var hon och inte han som avslutade en av vår tids största berättelser. Hur hade historien slutat om hon hade fått helt fria händer? Luise själv är med i historien som både medspelare, berättare och regissör. Tio artister sjunger och spelar fram den täta berättelsen i en kammarföreställning där alla kan göra allt och gränsen mellan sångare och musiker suddas ut.

Ett spännande nytt manus och nya sångtexter skrivs till gammal musik i nya arrangemang. Musiken är uteslutande skriven av kvinnliga kompositörer genom fyra århundraden. I rollistan finns välkända namn som Rickard Söderberg, som också skrivit manus och sångtexter, Sibylle Glosted, Adrian Angelico och Katarina Lundgren Hugg. För regi och koreografi svarar Melker Sörensen.

PÅ SCEN:
FAUST Adrian Angelico
MARGUERITE Sibylle Glostedt
BRANDER John Löfgren
MARTHA Sofia Mustaniemi
WAGNER Joa Helgesson
FROSCH Rebecka Elsgard
DJÄVULEN Rickard Söderberg
VALENTIN Martin Vanberg
LUISE Katarina Lundgren Hugg
SIBEL Kristian Grundberg

Tid: Föreställningen är totalt ca 2 h inkl paus. Akt 1 är ca 1 timme lång och akt 2 ca 35 min. Pausen ca 25 min.

Biljetter köpes via biblioteken i Östra Göinge – Mail: kultur@ostragoinge.se  tel: 044 775 61 40

Pris: Vuxen: 200 :- Scenpass/Barn upp till 18 år: 140:-

Loading Map....


Marguerite - en dans med djävulen. Fotograf: Johan Sundell, Tobias Pettersson