Utställning – Projekt Helgade rum

Kategori:

Datum: 7 mars, 2023 - 28 mars, 2023

Tid: 00:00

Plats: Kulturhuset Vita Skolan

Kostnad: Fri entré

Arrangör: Nils-Åke Sjösten, Ingela Frid, Åsa Eriksson Green, Sensus

E-post till arrangör: ingela.frid@gmail.com

Beskrivning:

I projektet Helgade rum kartläggs och dokumenteras kyrkor, missionshus, frikyrkor och begravningsplatser inom Östra Göinge kommun. Syftet är att visa bredden och omfattningen av det historiskt-religiösa landskapet och hur detta har förändrats från medeltiden fram till mitten av 1900-talet då religionsfrihet lagstadgades i Sverige.

Frikyrkorörelsen var en av de stora folkrörelserna under det sena 1800-talet och tidiga 1900-talet, och den utmanade den etablerade statskyrkan att hitta nya vägar för sin verksamhet. I projektet undersöker vi byggnader och deras historia, men i lika stor mån de människor som verkat där.

Utställningen kommer att visas på biblioteken i Broby 7 mars till 28 mars och i Hanaskog 29 mars till 30 april.
I samband med utställningen berättar vi och visar bilder från arbetet med projektet. Samtidigt gör vi ett upprop där vi efterlyser berättelser och fotografier från de här miljöerna, så kom gärna och dela med dig!

 

I bloggen Helgade rum www.helgaderum.kulturhistoria.se  kan du redan nu läsa om några av de miljöer och människor som vi träffat på!

 

Nils-Åke Sjösten, Åsa Eriksson Green och Ingela Frid finns på Broby bibliotek för att hålla föredrag och svara på frågor om projektet Helgade rum lördag 18 mars kl. 12.00-13.00

Projektgruppen finns på plats på Hanaskogs bibliotek lördag 1 april kl. 13.00 för att hålla föredrag och svara på frågor om projektet.

Loading Map....


Hittade du inte vad du sökte?