Glimåkras byutveckling fortskrider, visionsbilder för nya kunskapscentrum är här

Fredagsmorgonen den 4 juli samlades inbjudna representanter för Glimåkra utveckling, företagare, politiker och kommunala tjänstepersoner i aulan på Glimåkra Folkhögskola för att tillsammans ta del av framtidens Glimåkra. Under frukostmötet presenterades de efterlängtade visionsbilderna för det nya kunskapscentret och den omgivande torgmiljön – en central satsning i utvecklingen av byn.

Bakom visionsarbetet står Arkitektgården och Pontarius, som under morgonen visade upp sina förslag och berättade om tankarna bakom utformningen. Presentationen följdes av samtal om platsens framtida roll som kunskapsnav och mötesplats.

Daniel Lyckestam

– Genom att satsa på ett kunskapscentrum mitt i byn bygger vi vidare på det momentum som redan är igång i Glimåkra. Det handlar om nybyggd skola, en ny skolgård som är i full gång att iordningställas, liksom stråket från skolan till byn, samt alla de privata initiativ som tagits i byn. Med den nyöppnade Kronogården, butikerna i byn, fastighetsägare som renoverar sina fastigheter och bygget av en central mötesplats som kunskapscentrum kommer att bli visar detta att vi tillsammans tror på Glimåkra. Förhoppningsvis kan detta även leda till fler privata investeringar, såsom bostäder, framöver. Något vi välkomnas och bereder väg för, säger Daniel Lyckestam (M), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande.

En öppen och flexibel mötesplats för hela bygden
Det planerade centret kommer att erbjuda både folkbibliotek och skolbibliotek i en gemensam lokal med generöst ljusinsläpp, träfasad och vackra fönster. Lokalerna får flexibel inredning, gott om sittplatser, grupprum och klassrum med separat entré samt personalutrymmen. Även hemtjänsten i Glimåkra-Broby får en egen lokal i byggnaden.

En satsning görs också på tillgänglighet: biblioteket kommer att vara meröppet klockan 08.00–20.00 för registrerade användare – något som gör det möjligt för både studerande och andra att nyttja lokalerna ostört utanför ordinarie öppettider.

Sandra Rhodin – Pontarius, Catharina Hansson – Arkitektgården

För skolor, föreningar och allmänheten
Kunskapscentret utformas för att kunna användas av olika målgrupper – allt från skolor och förskolor till föreningsliv och enskilda invånare. På kvällstid kommer klassrummen att kunna bokas för kurser, studiecirklar och andra aktiviteter. Syftet är att skapa ett levande hus för lärande, möten och kultur – året om.

Ny torgmiljö och tydlig tidplan
Utöver själva byggnaden omfattar projektet även en helt ny torgmiljö, som ska knyta samman platsen och bidra till en trygg och attraktiv bykärna. Byggnaden planeras bli cirka 400 kvadratmeter stor.

Projekteringen beräknas starta under hösten 2025, med byggstart under 2026.

Yv från ICA

Yv från gångväg från skolan

Interiör

3D-skiss

 


Hittade du inte vad du sökte?