Kompetensutveckling i fokus för förskolepersonal i Östra Göinge kommun

I Östra Göinge kommun har alla förskolor genomfört kompetensutveckling genom workshopskväll för sin personal. Totalt berördes cirka 100 personal barnskötare, barnskötarspecialister, förskollärare och rektorer. Denna satsning syftar till att stärka den kollegiala samverkan och skapa en gemensam syn på likvärdighet inom förskolan.

–  Workshopkvällarna är under ledning av nio utvecklingspedagoger, en från varje förskola, dom planerar och organiserar för workshops. Dessa utvecklingspedagoger spelar en central roll i att strukturera och genomföra dessa lärorika tillfällen. Workshopskvällarna är en återkommande kompetensutvecklingsinsats som sker en kväll per termin, säger Susanne Ellerström, rektor för Trollbäckens, Möllarps och Smultronställets förskolor.

Syftet med dessa workshops är att främja kompetensutveckling, kollegiala möten och samsyn inom förskolan. Fokus just nu är att arbeta med likvärdig bedömning och betyg genom Ann S Pihlgrens matriser, som är inriktade på språk, matematik och läraridentitet. Tidigare workshops har behandlat språk och matematik, medan den senaste lyfte fram den sista matrisen, lärandeidentitet.

Jessica Dribe Berntsson, utvecklingspedagog Ekebackens förskola menar att dessa workshops har haft en positiv inverkan på personalens arbete tillsammans med barnen.

– Genom att öka personalens kompetens höjs kvaliteten på undervisningen, vilket i slutändan leder till en ökad måluppfyllelse för barnen. Denna satsning är också en del av Skolresan 2030, med särskilt fokus på tidig läs- och skrivutveckling samt att skapa en trygg och säker skola som främjar lärande identitet, säger Jessica.

Nästa steg i denna utvecklingsresa är att alla förskolor fortsätter att arbeta med innehållet i språkmatrisen för att utveckla undervisningen. Språkmatrisen är ett verktyg för pedagogerna för att säkerställa hög kvalitet på undervisningen och innehåller tre rubriker: språkglädje och användbarhet, metaspråklig uppmärksamhet och förståelse.

– Det var intressanta samtal kring barns lärande och samtal med kollegor över gränserna. Utbytet mellan förskolorna ger ökad förståelse när det gäller att fördjupa kunskap och fånga vardagssituationer. Jag blir inspirerad och får nya kreativa idéer som jag kan använda mig av i min undervisning, uttryckte Johanna Malm, förskollärare på Smultronställets förskola.

 


Hittade du inte vad du sökte?