Fokus på ung fritid: Meningsfulla aktiviteter och delaktighet
Östra Göinge kommun strävar efter att vara en plats där ungdomar trivs – även på fritiden. Med ett nytt grepp som bygger på engagemang, delaktighet och variation ska vi skapa positiva mötesplatser för unga i högstadie- och gymnasieålder.
I höstas beslutades att stänga fritidsgården i Knislinge för att istället kunna erbjuda mer organiserade aktiviteter, ofta utifrån ungdomarnas egna idéer. Detta som ett led i att skapa mer meningsfulla fritidsaktiviteter som möter ännu fler ungdomars behov och intressen.
– Vi vill skapa arenor där ungdomar inte bara träffas utan också får vara delaktiga i att planera och genomföra aktiviteter. På så sätt bygger vi gemenskap och engagemang, förklarar Magnus ”Bigge” Birgersson, kultur- och fritidschef.
Fler byar och nya idéer
Den tidigare fritidsgårdens lokal kan fortfarande komma att användas, men fokus ligger på själva aktiviteterna och att det händer intressanta saker i olika byar – även i de byar ungdomar tidigare inte haft en given plats att samlas på.
Aktiviteterna kommer bestå av tematiska träffar, som ibland är åldersintegrerade och ibland riktar sig till specifika åldersgrupper.
– Målet är att genomföra en till två aktiviteter per vecka. Några exempel på framtida träffar är sportaktiviteter och turneringar, inspirationsträffar och workshops inom olika kreativa områden. Ungdomarnas egna förslag kommer att vara en central del i planeringen, säger ”Bigge”.
Bra start på året
Den nya satsningen startar nu i januari när två kostnadsfria fredagsaktiviteter arrangeras – bowling och bad – för ungdomar i högstadiet och gymnasiet. Intresset verkar stort och anmälningarna strömmar in.
– Det är verkligen roligt att se så stort engagemang! Platserna fylls snabbt, berättar fritidsledaren Pernilla Persson.
Samarbete mellan kommunen och föreningar – ”superviktigt!”
Lokala föreningar kan genom olika samarbeten med kommunen skapa fler möjligheter för barn och unga att upptäcka deras verksamhet och delta i meningsfulla aktiviteter – vilket stärker både deras hälsa och gemenskap.
– Just samarbetet mellan oss aktörer är superviktigt! säger Magnus Birgersson och fortsätter:
– Ett exempel på föreningssamarbeten för barn och unga är idrottsskolan – ett initiativ för elever i årskurs 2 och 5. Under tre veckor får barnen prova på olika idrottsgrenar i samarbete med lokala föreningar.
Idrottsskolan, som hittills arrangerats i Broby och Knislinge, återkommer till höstterminen.
– Det är fantastiskt att se hur barnen upptäcker glädjen i rörelse och får upp ögonen för föreningslivet, säger Camilla Leo Malmberg, som driver idrottsskolan.
Hur kan er förening samarbeta med kommunen?
Kontakta kommunens fritidssamordnare för mer information om olika samarbetsformer.
Kontakt
Therese Svensson Collin, fritidssamordnare
044 – 775 60 63
therese.svenssoncollin@ostragoinge.se
Kommande ungdomsaktiviteter
Vi berättar ofta om det som är på gång via kommunens sociala medier. Evenemang och händelser aviseras dessutom i evenemangskalendern som finns på kommunens webb.
Spelkvällar i februari
I februari planeras två spelkvällar på Snapphaneskolan i Knislinge – i samarbete med Skol IF. Vid båda tillfällena är målgruppen högstadieelever i kommunen.
Fredag 7 februari klockan 16–18
Fredag 14 februari klockan 16–18
Anmälan
Under spelkvällarna är det max 50 deltagare per tillfälle, anmälan via SMS till 070-953 65 19 senast tre dagar i förväg, det vill säga den 4 respektive 11 februari.
Hittade du inte vad du sökte?