Kim, 22, fick anställning innan avslutad yrkesutbildning – Nu kombinerar hon jobb med studier

När Kim, 22, förlorade sitt jobb inom servicebranschen bestämde hon sig för att byta yrkesbana till något som alltid intresserat henne: industri och teknik. Hon började studera till CNC-operatör på Göinge Utbildningscenter och när Kim under sin andra termin påbörjade sin APL (arbetsplatsförlagt lärande) på Osby Mekan AB, tog det inte många veckor innan produktionsledaren såg hennes potential och erbjöd henne fast heltidstjänst, trots att hon inte var färdig med utbildningen. Idag kombinerar Kim sin nya anställning med studier på Göinge utbildningscenter.

På Osby Mekan AB tillverkas allt ifrån tågmotorshöljen till grävskopedetaljer och de stora lokalerna är fyllda med arbetsstationer och maskiner där det tillverkas en mängd olika delar, som sedan målas och sätts ihop för leverans till olika företag. Stefan Molin, produktionsledare, berättar att det går bra för företaget.

– Vi har bra vind i seglen med mycket order, orderböckerna är i princip fulltecknade fram till semestern nästa år.

Stefan Molin, produktionsledare på Osby Mekan AB.

Med många order blir dock behovet av nyrekrytering stort, berättar Stefan, särskilt när flera i personalen närmar sig pensionsålder. Efter några års samarbete med Göinge Utbildningscenter är det redan fem elever från Göinge Utbildningscenter som fått jobb på Osby Mekan AB, och den senaste nyrekryteringen är Kim, som efter bara några veckors APL blev erbjuden fast tjänst som CNC-operatör. Stefan berättar att han tidigt såg potentialen i Kim då hon visade stort intresse för sitt arbete.

– Vi tog in henne och det tog två-tre dagar, sen började snacket gå här ute om att hon är jätteduktig! Det dröjde väl en eller två veckor, sen hade jag bestämt att vi ska ge henne chansen.

Eftersom Kim inte är färdig med sin utbildning behövde hon ha möjlighet att kombinera sitt arbete med studier, något som inte var några problem för varken skolan eller arbetsgivaren.

– Det är klockrent för allas del egentligen. Hon har full lön och kan ändå komma till skolan och utbilda sig och gå färdigt, så det är perfekt, säger Stefan.

När vi träffar Kim befinner hon sig i verkstaden på Göinge Utbildningscenter för att avsluta dagens studier innan det är dags för helg. Kim berättar entusiastiskt om sitt nya jobb.

– Det är hur härligt som helst. Alla är hjälpsamma och det är aldrig några sura miner. Om det är något man inte vet så kan man alltid fråga någon.

Kim berättar vidare att det var viktigt för henne att få avsluta sina studier även om hon redan fått anställningserbjudande.

– Jag var inte alls beredd på det, när han frågade om jag ville jobba där, så det första som kom ur mig var ju att jag ville gå klart skolan men Stefan sa ”Jag tar det med din lärare så fixar vi det på något sätt.”.

Att elever får jobb redan innan eller direkt efter avslutad utbildning är inte särskilt ovanligt enligt Mats Hoff, industrilärare på Göinge Utbildningscenter.

– Det sista året har det varit vanligare, med tanke på arbetsmarknadens tryck. Ofta under APL-perioderna, när eleverna är på sin arbetsplatsförlagda utbildning, blir de erbjudna att bli anställda istället. Då försöker vi kombinera det, säger Mats.

Avslutningsvis vill Kim framförallt uppmana de tjejer som är intresserade av praktiska yrken att våga prova på utbildningen till CNC-operatör.

– Jo, men till unga tjejer som kanske tror att det bara är liksom lastbilschaufför eller mekaniker som gäller om man är intresserad av något praktiskt, det finns ju andra jobb också! Det viktigaste är att våga prova.