Från IM till Högskola på fem år!

Hassan Mousavi har efter bara fem år i skolan gått från att inte kunna prata svenska alls till att nu vara högskoleförberedd.

Hassan kom till Sverige från Afghanistan 2010, då bara 17 år gammal. Han blev placerad i Hanaskog och efter ett tag började han studera på IM på Göinge Utbildningscenter i Sibbhult.

Hur var det att lära sig ett nytt språk?

– Det svåraste med att lära sig det svenska språket var dialekterna. Fastän jag bor i Östra Göinge så är Skånskan svår att förstå, säger Hassan.

Har du hela tiden haft ett karriärsmål eller har du upptäckt det efterhand?

– När jag kom till Sverige och lärde mig svenska ville jag bli soldat. Jag var i Kristianstad och pratade med några militärer men man måste ju vara svensk medborgare för att gå med i svenska armén och eftersom det tar minst åtta år för en från Afghanistan att bli svensk medborgare så ville jag inte vänta på det. Jag bestämde mig att istället satsa på nationell ekonomi och internationell politik.

Du har nu gått i svensk skola i fyra år, kan prata bra svenska och är redan högskoleförberedd. Känner du att du är en del av det svenska samhället?

– Både ja och nej. Ja, för att jag kan språket och för att jag förstår hur det svenska systemet fungerar. Nej, för att jag inte betalar skatt. När jag betalar skatt och ger tillbaka till samhället, då kommer jag känna mig svensk.

Hur menar du att känna sig svensk när man betalar skatt? Vad är den stora skillnaden mellan Sverige och Afghanistan i det fallet?

– I Sverige finns ett system som fungerar. Alla som jobbar betalar skatt och de som inte jobbar får någon slags hjälp eller bidrag. I Afghanistan finns inget system. Det är kanske fem procent av befolkningen som betalar skatt. Är man arbetslös får man ingenting. Det enda som gäller är att jobba. Därför vill jag skaffa jobb och betala skatt här i Sverige och bidra till det fungerande systemet.

Vad har du för planer nu när du är högskoleförberedd?

– Jag har sökt in till olika universitet inom nationell ekonomi och internationell politik.

Har du någon speciell lärare som du vill tacka extra mycket för tiden på Göinge Utbildningscenter?

-Usch vilken svår fråga. Alla har hjälp mig på så många olika sätt så att tacka någon speciell kommer att bli jättesvårt. Men om jag måste välja vill jag tacka Helene och Elin extra mycket.

Text: Jimmy Ek