Vandra eller ströva

Skåneleden i Östra Göinge


Person som vandrar mot vindskydd.

Foto: Jonatan Månsson.

Skåneleden passerar genom Östra Göinge via Kust till kustleden.

”Kust till Kust” går mellan Sölvesborg i öster och Bjärehalvön i väster och är 24 mil lång. Cirka 7 mil av dessa går genom ett naturskönt område i norra delen av Östra Göinge.

Etapp 6 – Vesslarp – Glimåkra
Etapp 6A – Breanäsleden och Breanäs – Sibbhult
Etapp 7 – Glimåkra – Osby

Se kartor och mer information på Skåneledens webbplats

Naturreservat med strövområde och vandringsleder


Ledskylt.

Foto: Jonatan Månsson.

Sporrakulla – Dalshult och Grävlingabackarna.
Vid Kullaskogen har Skogssällskapet anlagt ett strövområdet dit ni som besökare är varmt välkomna. Centrum för strövområdet ligger vid Sporrakullagården där det finns en stor parkering, grillplats och toalett. Det finns flertalet uppmarkerade stigar med varierande terräng att välja på och även Skåneleden passerar här.

Här finns också Sporrakulla gård och soldattorpet Rodatorpet.
Länsstyrelsen webbplats kan du läsa mer om Sporrakulla.

 

Breanäs – Sagolika skogsäventyr


Vindskydd i Breanäs

Foto: Breanäs strövområde. Johan Hammar/Stiftelsen Skånska Landskap

Breanäs är området för dig som söker lite mer vildmark. I det lilla området längs Immelns västra strand möter du omväxlande gammal barrskog och ljusare blandskog, blöta myrar och betad skog. Rester från tjärdalar, övergivna stenbrott och ruiner från torp och boplatser vittnar om att området varit bebott sedan länge. En del rester ser du tydligt i området. I Immeln kan du paddla kanot, bada och fiska.

Besök Stiftelsen Skånska Landskaps webbplats för att läsa mer om vad du kan göra och uppleva i Breanäs.

 

Vandra i Immeln på Stenrundan eller de andra fem lederna


Stenblock med kedja i Gedenryd

Foto: Stenblock i Gedenryd. Karl Malmkvist

Vandra genom Immelns bykärna, start vid Stenmuséet, till Gedenryds gamla stenbrott. Klättra på trappor och vandra över skrotstenshögar där lavar och tallar skapar en sällsam natur. Leden är 5,2 km lång och upplagd så att det också är möjligt att vandra kortare avsnitt.

Det finns även fem andra leder i varierande svårighetsgrad och längd som utgår från Kanotcentralen.

Kartor, mer information och kontaktuppgifter finns att hitta på webbplatsen www.immeln.info.

 

Ballingstorpsgården


Ballingstorpsgården i Östra Göinge

Foto: Ballingstorpsgården. SWELO

Längst in på en grusväg ligger den lilla byn Ballingstorp. Här finns idag två gårdar som Skånes hembygdsförbund förvaltar, Ballingstorpsgården och Per-Olsgården. Ballingstorpsgården är en fyrlängad skogsbygdsgård i knuttimring och skiftesverk, övervägande från 1700-talet. På Per-Olsgården, som ligger strax intill, finns boningshuset bevarat. Även det är uppfört på 1700-talet, med knuttimring och skiftesverk.

Vandringsleden är ca 1 km lång, terrängen är kuperad och stigen går bitvis över stänger och stättor.

Mer information, adress och kontaktuppgifter
Skånes hembygdsförenings webbplats kan du läsa mer om Ballingstorpsgården.

Broby hembygdspark


Hus i Broby hembygdspark

Foto: Broby hembygdspark.

I den lummiga hembygdsparken vid Helge å finns 17 byggnader varav två är byggda på plats och övriga är hitflyttade från olika delar av Göinge. Hembygdsparken är som ett gammalt Göinge i miniatyr! Parken är tillgänglig året runt. Museet är öppet helgfria onsdagar klockan 13.00-16.00 året runt.

Barnens hembygdspark är en samlingsplats där barn och ungdomar kan upptäcka bygdens historia, utmana sig på den nygjorda motorikbanan, grilla på grillplatsen tillsammans med en vuxen eller ta en promenad på naturslingan. Här finns allt samlat för härliga utomhusaktiviteter

Adress och kontaktuppgifter till Broby hembygdspark
Göinge hembygdsförenings webbplats  finns aktuell information

 

Trollabackarna


Trollabackarna i Glimåkra.Upplev naturen som Glimåkra har att erbjuda, ta en promenad på någon av de olika motionsslingor som finns här eller ta en spännande tur på Trollstigen, som är en upplevelsestig för barn. Här finns även grillplats, vindskydd, torpruiner och utsiktsplats.

Lederna utgår från Trollacenter och Trollabadet i Glimåkra.

Mer information och kartor finns på Glimåkra Utvecklings webbplats.

 

 

Leta checkpoints och upptäck nya platser med Hittaut Östra Göinge


Logotyp hittaut östra göinge.Hittaut är en gratis friskvårdsaktivitet där du med hjälp av karta (på papper eller i appen) ska hitta checkpoints. Det finns checkpoints i fyra olika svårighetsnivåer och de är placerade i stadsmiljö, parker, bostadsområden och tätortsnära skogar. Hittaut är tillgängligt dygnet runt under sommarhalvåret så du kan ge dig ut när det passar dig. Du kan delta på egen hand eller tillsammans med andra. Välj om du vill gå, springa, cykla eller ta dig fram på annat sätt.

Kartan finns både i appen och på papper

Hittaut-kartan finns både digitalt (på hemsidan och i appen) samt på papper. Har du inte redan fått en fysisk Hittaut-karta i din brevlåda så finns den att hämta gratis på någon av våra utlämningsställen. Flera delar av kartan finns även som PDF som du själv kan skriva ut.

Mer information och kartor finns på webbplatsen Hitta ut

 

Allemansrätten – så funkar den


Allemansrätten gör att vi alla har tillgång till naturen men där ingår såväl rättigheter som skyldigheter. Det innebär att ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare. Du använder dig av allemansrätten när du till exempel promenerar i naturen, paddlar kanot eller plockar bär i skogen.

Är du säker på att du har koll på vad du får och inte får göra? I filmen förklarar Naturvårdsverket allemansrätten och dess huvudregel – inte störa och inte förstöra.Hittade du inte vad du sökte?