Therese Svensson Collin

Vem är du?
Jag heter Therese Svensson Collin och bor på en liten hästgård i Västraby utanför Broby. Jag har en man och tre barn, tre killar i åldern 6, 10 o snart 12. Vi har häst, katt, höns och en och annan mus i stallet.

Jag jobbade i många år på kryddfabriken i Knislinge, först som laboratorieassistent, därefter som logistikchef med ansvar för inköp, produktionsplanering och frakter samt slutligen en kombinerad tjänst som produkt- och logistikchef. Idag har jag en tjänst som fritidsansvarig på Kultur & Fritid här i kommunen. Genom åren har jag plockat på mig fristående kurser i biologi, kemi samt arbets- och organisationspsykologi som resulterat i en magisterexamen med genetik som huvudämne.

En ynnest att först under många år jobbat med hela världen inom livsmedelsbranschen och ändå bara ha tio min till jobbet och sen därefter ha fem min och få jobba med att tillsammans med föreningslivet göra skillnad för mig, min familj och alla andra kommuninvånare.

Mitt stora intresse är hästar och det förde tidigt in mig i föreningslivet. Jag är en av alla unga som skolats där, fått ledarskapsutbildning, valts att leda styrelser och stora arrangemang.


Hur har det format dig som person att komma från ett mindre samhälle?

Jag är född och uppvuxen i Broby. Den stora anledningen till att jag stannat i kommunen är såklart att jag träffade min man tidigt och eftersom han är egenföretagare på lantbruk med mjölkproduktion var han fast rotad här. Sen har mitt stora hästintresse givetvis hjälpt till. Här är fantastiska möjligheter att hålla häst och superbra ridvägar. Jag har varit utomlands och jobbat med hästar en period men aldrig flyttat permanent. Att växa upp i ett mindre samhälle där många känner varandra har för mig varit en enorm trygghet. Självklart en pina under tonåren men en resurs om man glömt plånboken hemma när man handlar på lokala affären eller när man förklarar vem man är för den äldre generationen genom att nämna morfars namn (Anton Winther). Jag har aldrig behövt tvivla inombords på vem jag är vilket gett en bra självkänsla och en stark tillhörighet.


Vad är det bästa med Östra Göinge? Vad väljer du att visa någon vän eller släkting som är besök i kommunen?

Givetvis naturen om du frågar mig!

Vänner från Canada fick följa med ut till häst på Ryavägen och i Trollabackarna, kusinen från Lund red med på skogsvägarna runt Tydinge, Oröd, Gryt och Solberga, kusinen från Norrland kördes runt i bil (allergisk mot hästar) och fick se Grisabanan, Grydeåkanalen och stenbrottet i Björkeröd. Den stackars utbytesstudenten från Kroatien fick rida ut i Västraby/Emmislöv/Getaberga, dricka ut St Hans källa i Lunnom, cykla dressin till Glimminge, paddla kanot på Helgeån och besöka Wanås när han inte lärde sig att mjölka.


Vad tycker du att det innebär att vara stolt över sin kommun? Vad får dig att känna stolthet?
Att upptäcka att vi faktiskt har en hel del på hemmaplan fast vi är en liten kommun. Vi är duktiga på att växla upp de resurser vi har till så mycket mer tillsammans med vårt fantastiska föreningsliv.

En annan sak som jag upplevt är att vi är bra på att ta hand om varandra när något oförutsett inträffar. Vår äldsta kille föddes med Downs syndrom vilket öppnade en ny värld för oss. Även om vanliga grundskolan jobbade integrerat med Särskolan redan när jag gick i lågstadiet och vi hade handikappgrupper på ridskolan som jag hjälpt till med och på så sätt mött många med olika funktionsvariationer så kändes det väldigt osäkert och ovisst med denna lille kille när han kom. Nu är han moss med halva byn var han än kommer och det finns alltid någon som kan hjälpa till med honom när det behövs. Små byar och en liten kommun upplever jag är en verklig fördel när man har en funktionsvariation. Även i detta har föreningslivet ställt upp, tex med anpassade grupper, extra villiga att vara med och arrangera prova-på mm. Stunder när det är extra gott med de korta vägar och det stora nätverk som lätt växer fram här mellan våra olika byar.


Du har blivit utsedd till ambassadör för Östra Göinge – Skånes gröna hjärta. Hur känner du inför detta?
Mycket hedrad och verkligen kul! Jag är som person en obotlig optimist, väldigt driven och detta ambassadörsskap känner jag ger mitt engagemang en ny dimension.


Önskar du något speciellt av ditt ambassadörsskap?

Jag hoppas kunna förmedla den kärlek jag känner för vårt gröna hjärta och ta den stolta Göingen till en ny nivå. Här gaur da!


 

 

Hittade du inte vad du sökte?