Håkan Mårtensson

Vem är du?
Jag heter Håkan Mårtensson och kommer från Hanaskog. Jag jobbar som chocolatier och driver ett företag som heter FIKA på Manhattan i New York.


Hur kom du dit du är idag?
Jag har alltid varit fascinerad av mat och bestämde mig för att gå Livsmedelsutbildningen, inriktning bageri och konditori, på Österängskolan när det var dags för gymnasiet. 1998-2001 om jag inte missminnner mig.

Efter det så flyttade jag till Stockholm där jag jobbade på NK fram till 2008. På NK fastnade jag för att jobba med det som kom att bli mitt livs största intresse, choklad! 2005 blev jag tillfrågad att tävla för Kocklandslaget vilket jag gjorde de kommande fyra åren och vi tog hem guld medaljer i både World Cup iLuxemburg 2006 och i Culinary Olympics i Erfurt 2008.

2008 hade jag också bestämt mig för att flytta till New York och bygga upp ett svenskt företag – FIKA – tillsammans med en kompis (Lars Åkerlund). Sagt och gjort så flyttade jag över i januari 2009 och har sedan dess bott där och drivit FIKA. Det har varit väldigt turbulent med jämna mellanrum med orkaner, galna ”landlords”, stämningar och investerare. Nu, 2019 så är vi starkare än någonsin och i nästa expansionsfas. Nya partners, Nya tider, Ny energi.


Hur har det påverkat dig att komma från en liten ort?
Jag har känt samhörighet. Vi hade en fantastisk uppväxt. Mycket kompisar med bra sammanhållning, stöttande föräldrar som gjorde allt för oss, bra lärare och skolgång, härlig natur, sport och idrott och en väldigt bra start i livet.

När man därefter först flyttar till Stockholm på 1,5 miljon invånare så inser man att sammanhållningen som vi hade inte riktigt är likadan överallt. Och när man sedan bor och lever i New York med 9 miljoner invånare och man hör och ser hur barn växer upp, då inser man hur skyddade vi var och hur hela vår by och kommun tog hand om oss. Det är inte alls lika vanligt här och jag känner mig väldigt tacksam för det jag haft. Jag är extremt glad att jag växte upp som jag gjorde, det har betytt allt för mig.


Vad är det bästa med Östra Göinge?
Det finns mycket att säga om Östra Göinge. Något man inte tar för givet när man bor hemma som man känner stort behov av när man bor i en storstad som New York är naturen. Vi har en fantastisk natur hemma med skogar och vattendrag. Jag växte själv upp med att fiska i Alma ån ocn Helge å och det formade verkligen mig. Även idag, varje gång jag kommer hem så ser jag till att ta några timmar eller en kväll nere vid ån vid mina gamla ”hot spots”. Det är att slappna av för mig. Meditation.


Vad saknar du när du inte är i Östra Göinge?
Familj och vänner framförallt. Uppväxten med fotbollen i Hanaskog och simningen i SS Delfin formade mig som person och den tiden saknar jag fortfarande. Jag saknar också hur rent det är hemma, hur luften är och känns. Och maten så klart. Svensk husmanskost.


Vad tycker du att det innebär att vara stolt över sin kommun? Vad får dig att känna stolthet?
Man ska aldrig glömma var man har sina rötter, oavsett vart man är. Oavsett om man bor kvar hemma eller har flyttat iväg. Stoltheten kommer när man tittar tillbaka på sin uppväxt, sina kompisar. Och på hur saker förändras till det bättre, när det förändras till det bättre vill säga.


Du har blivit utsedd till ambassadör för Östra Göinge – Skånes gröna hjärta. Hur känner du inför detta?
Jag blev oerhört smickrad och glad när jag fick förfrågan om att bli ambassadör för Östra Göinge, det gjorde mig också väldigt inspirerad. Det får mig att blicka tillbaks på min uppväxt och nu ser jag verkligen fram emot att visa hur min vardag ser ut nuförtiden. På och utanför jobbet.

En liten bit av Östra Göinge, här på Manhattan i New York.

 

 


 

 

Hittade du inte vad du sökte?