Ljusprojekt VITA LUX

foto. Olof Werngren

VITA LUX: orientering 2019

LJUS-KROPP-RÖRELS

Fredag 8 februari, kl. 17.00–20.30

Kulturhuset Vita skolan

I år har vi en ”lightvariant” av vårt ljussymposium VITA LUX i februari. Vi kommer fokusera på hur ljus har lyst upp våra hem och hur ljus har gestaltat sig i konsten. Våra fokusområden för 2019 är ljus-kropp-rörelse och vi kommer både inleda och avsluta vårt minisymposium att aktivt belysa kroppen.

Program:

UTOMHUS – kl. 17.00–17.30

– Invigning, Helena Zeberg, kulturansvarig

– Ljuständning av Kulturhusets fasad

– Kropp och rörelser tillsammans med Göinge träningscenter

INOMHUS – kl. 17.30–19.30

– Ljusvideoverk av Olof Werngren

– Musik av Kakalorium

– Hur var det att leva, tänka och vara innan elektriska lampan ändrade allt! En film av Jan Garnert, etnolog och Göran Gunér, filmare

– Ljuset i konsten – Thomas Kjellgren, konstkritiker och kulturskribent

UTOMHUS – kl. 19.30–20.30

– Ljusorientering – under ledning av Göinge träningscenter

– Avslutning

info / anmälan

Fri Deltagaravgift, men om du önskar soppa, bröd och dryck, föranmäl/köp matbiljett 50 kr

gör ni till:

Helena Zeberg, kulturansvarig och producent för VITA LUX

E-post: helena.zeberg@ostragoinge.se, eller kultur@ostragoinge.se

Telefon: 044-775 63 28 eller eller 044-775 61 40 (under Broby biblioteks öppettider) o

Kulturhuset Vita skolan, Skolgatan 1, 280 60 Broby

Symposium VITA LUX härleds dels till vårt kulturhus Vita skolan, men också att VITA betyder liv på latin och LUX betyder ljus.

 

 

 VITA LUX : BESTRÅLNING

SYMPOSIUM   DEN 2 FEBRUARI 2017

MELLAN kl 9-16.30    KULTURHUSET, VITA SKOLAN. BROBY

www.mariafriberg.com foto: Maria Friberg och Ulf Samuelsson

www,mariafriberg.com                         Foto: Maria Friberg och Ulf Samuelsson

 

 

 


från videon Moved by Life av Maria Friberg & Ulf Samuelsson


Symposium 2 februari 2017 kl 9-16.30

Symposiet invigs av kommunchef Jonas Rydberg.

Moderator för symposiet är konstkännaren och kulturkritikern Thomas Kjellgren.

Ljussymposiet VITA LUX: bestrålning vill sprida kunskap till en gränsöverskridande skara av studenter, kulturproducenter, arkitekter, kommunala tjänstemän, politiker, tekniker, designers, konstnärer och alla ni som är intresserade av ljusets närvaro i konsten och den offentliga miljön.

STRÅLNING är energi i rörelse. Den viktigaste naturliga strålkällan är solen, men strålning kommer även från rymden och finns i berggrunden, i byggnader och i vår egen kropp.

Människan har skapat flera strålkällor: elektriskt ljus, laser, radio, tv, röntgen. En stor del av konsten bygger på ljuset och hur vi förhåller oss till olika ljuskällor och speglingar.

BESTRÅLNING är ett laddat ord. Ofta förknippar vi det med radioaktivitet, bestrålning som behandlingsmetod eller ett sätt att behandla livsmedel. Men ordet betyder även att vi kan kasta ljuset på något, få något att skina. Som utrop är STRÅLANDE något som är riktigt bra, utmärkt!

Det är just detta komplexa och sammansatta som ljussymposiet ”VITA LUX: bestrålning” vill få oss att öppna ögonen för.

Symposieprogram:

  • Sune Nordgren, konstskribent, museiman och projektledare. Tidigare chef för bland annat Baltic Centre for Contemporary Art i Newcastle och Malmö Konsthall. Berättar om ljuset som konstnärligt material och uttryck i samtidskonsten.
  • Mikael Syväjärvi, entreprenöriell forskare, Linköpings universitet. Berättar om vita lysdioder för belysning och hur material och teknik kan ge bättre energi- och miljönytta, eller inom design i samhället.
  • Lotta Mossum, curator och konstkonsult. Presenterar den konstnärliga gestaltningen på strålningskliniken Skandion och hur man kan skapa samspel mellan konsten, vårdmiljön och arkitektur.
  • Eva Forssell-Aronsson, ”Strålningsfysik i medicinens tjänst”
  • Peter Linde, docent i astronomi. Berättar om den strålning som når oss från rymden, alltifrån avlägsna svarta hål till den närbelägna solens inverkan – på gott och ont.
  • Konstsamtal mellan Etta Säfve, Elina Maria Johansson, Jona Elfdahl och Thomas Kjellgren

För VITA LUX 2017 har konstnärerna Elin Maria Johansson, Etta Säfve och Jona Elfdahl tillsammans arbetat fram ett platsspecifikt verk med utgångspunkt i symposiets tematik: BESTRÅLNING.

I deras pågående samarbeten intresserar de sig för att låta det poetiska och mytiska ställa betraktaren inför frågor om vårt samtida samhälle. Genom fiktiva karaktärer, sceniska installationer, film, mytbildningar och ljud undersöker de teman som mänsklig isolation, vår relation till vår omvärld, förgänglighet, sociala strukturer och längtan.

Elin Maria Johansson, Etta Säfve och Jona Elfdahl är utbildade på Kungliga Konsthögskolan, Stockholm och Rietveld Akademien, Amsterdam. De är baserade på Österlen i Skåne där de också driver Gylleboverket- en plattform för samtida konst och film.

Medverkande med film är även konstnärerna Maria Friberg och Ulf Samuelsson.

Programmet är preliminärt och kan komma att utökas med ytterligare programpunkter.

 

 

foto: Etta Säfve, Elina Maria Johansson, Jona Elfdahl

Foto: Etta Säfve, Elina Maria Johansson, Jona Elfdahl

Ljusprojekt 2016

Ljusprojekt VITA LUX: ljusspår presenterar olika perspektiv på hur ljus, rörlig bild och konst kan gestalta upplevelser i vår egen tid. Fokusområden för symposiet är KONST – TEKNIK – SAMHÄLLEProgram: 17.30 En hyllning till David Bowie 17.45 Helena Zeberg presenterar VITA LUX: ljusspår 17.55 Thomas Kjellgren berättar om briljanta ljushuvuden och visar filmglimtar 18.20 Mingel med snittar och bubbel 18.40 Performance med Mathias Kristersson 19.00 Invigning av kommunfullmäktiges 1:e vice ordförande Esbjörn Svensson 19.10 Presentation av Conny Åhs som ljussatt årets ljussättning av Vita Skolan  

Symposium

Ljussymposiet i ljusprojekt VITA LUX: ljusspår vill sprida kunskap till en gränsöverskridande skara av studenter, kulturproducenter, arkitekter, kommunala tjänstemän, politiker, tekniker, designers, konstnärer och alla ni som är intresserade av ljusets närvaro i konsten och i den offentliga miljön. En stor del av konsten bygger på ljuset och hur vi förhåller oss till olika ljuskällor och speglingar. Foton och filmer är omöjliga utan ljus. Att kasta ljus på något innebär att vi får nya insikter. Vi behöver alla dessa briljanta ljushuvuden som låter sökarljusen svepa över det ännu oupptäckta. VITA LUX 2016 vill vara som ett SPÅRLJUS – i nuet, i backspegeln och i framtidskikaren… och lägger tonvikten på begreppsparet LJUS och FILM och vill också belysa, att det faktiskt är 100 år sedan DADAISMEN föddes. En konstriktning som skapade själva grundförutsättningarna för den gränslösa konst, film, musik och litteratur som vi nu arbetar vidare med att presentera i vår samtid. Symposiet invigs av kommunchef Jonas Rydberg. Moderator för symposiet är konstkännaren, författaren och kulturjournalisten Thomas Kjellgren. Kontakt: Helena Zeberg, kulturansvarig, Mail: helena.zeberg@ostragoinge.se Telefon: 044-775 63 28 Kulturhuset Vita skolan, Skolgatan 1, 280 60 Broby


 

 

Hittade du inte vad du sökte?