Resurspass

Synpunkt (sammanfattning)

Heltid som norm har skapat en sämre arbetsmiljö. Att ha resurspass och inte veta vart eller när vi ska jobba. Vi har faktiskt privatliv. Personalen mår dåligt, arbetsglädjen är borta och tryggheten försvinner. Kommunen ska kanske ställa sig frågan varför flera sagt upp sig och varför flera av oss söker andra jobb.
Vi är människor som jobbar med människor. Alla är olika och det innebär att det skiljer sig från avdelning till avdelning. Vi tar hand om människor och de känner trygghet att se personal de känner. Se personalen som människor, som tar hand om människor och skapar en trygghet.

Svar (sammanfattning)

Det är naturligtvis beklagligt att ni upplever en försämrad arbetssituation i och med ”heltid som norm” implementerats. ”Heltid som norm” är en förhandlingsöverenskommelse mellan parterna SKR (Sveriges kommuner och regioner) och fackförbundet Kommunal. ”Målsättningen är att tillsvidareanställning på heltid ska vara det normala vid nyanställning och att redan anställda medarbetare i högre utsträckning ska arbeta heltid” står det att läsa i Huvudöverenskommelsen mellan parterna. Utgångspunkten är att alla ska erbjudas att arbeta heltid då deltidsarbete är vanligt förekommande i kvinnodominerade yrken och påverkar inkomst och framtida pension. Lokalt har Östra Göinge kommun och Kommunal tecknat ett lokalt kollektivavtal där formerna för heltidsarbete regleras. Bland annat hur resurstiden (den tid som är utöver grundbemanning) ska användas. Schemaläggning inom verksamheter som pågår 7 dagar i veckan, dygnet runt, året runt är en komplicerad process. Det handlar om att täcka behovet av personal på helgerna där så många som möjligt ska ges möjlighet att vara lediga. För det åtgår ett antal personer vilket medför att när alla arbetar heltid finns det mycket tillgänglig tid under veckorna som då ska användas på ett klokt sätt. Till viss del kan arbetsuppgifter som inte ska ske dagligen planeras in då bemanningen är hög men också till en förhöjd grundbemanning där resurser omdisponeras för att täcka upp när någon är frånvarande. Det finns partsgemensamt regelverk för detta. Regelverket har testats en tid och just nu pågår en översyn av detta i avsikt att förenkla. Att fullgöra en viss del av sin tid på annat arbetsställe är och kommer att vara en del av detta även framöver. Ur ett kundperspektiv går det naturligtvis inte att undvika att det kommer in andra än de ordinarie medarbetarna emellanåt. Människor blir sjuka, studerar, tar hand om sjuka barn etc och då behöver någon annan komma in. Det är naturligtvis att föredra att det är en erfaren och kunnig medarbetare som är van vid den här typen av arbete. Har bilden av att de medarbetare som är anställda i Östra Göinge kommun är kompetenta varför de troligen har goda förutsättningar att göra ett bra arbete även på en annan avdelning än den där hen vanligen tjänstgör. Det är sällan det är möjligt att inte ersätta den som är borta om det inte finns ett resurspass inplanerat på just den avdelning/enhet där personen är anställd. Vi vill poängtera att utvärdering och förhandlingar kring lokala kollektivavtal sker med den aktuella fackliga organisationen såväl på nationell som på lokal nivå. Det som den inkomna synpunkten handlar om har inte kommit upp i dessa förhandlingar och är därför inte hanterad i detta arbete.

Diarienummer
KS 2021/02516
Typ av synpunkt
Klagomål
Synpunkten inkommen
2021-11-19
Svar lämnat
2021-11-24
Handläggare
Katarina Stoltz, Äldreomsorgschef/Ingela Tunel, HR-chef

Hittade du inte vad du sökte?