Hur du som privatperson kan hjälpa nyanlända på olika sätt

Vill du hjälpa till?

Som privatperson finns det mycket du kan bidra med! Det är många som kommer till Sverige som har flytt från från krig och otrygghet. Nedan finns information om hur du som privatperson kan hjälpa nyanlända på olika sätt.

Social integration och bostäder

Kommunen arbetar även med mottagning av vuxna och familjer som har fått uppehållstillstånd. Du som privatperson kan hyra ut din bostad till nyanlända familjer som behöver bo större. Kontakta integrationsteamet om du vill ha hjälp med att hyra ut.

Utöver bostadsfrågan och svenska för invandrare (SFI) är den sociala kontakten mellan nyanlända och etablerade göingebor av stor vikt för integrationen och vår förståelse för varandra. Genom projektet Tillsammans bygger vi framtiden kan kommunen erbjuda olika aktiviteter där nyanlända och etablerade göingebor möts. På vår Facebooksida kan du läsa mer om våra träffar där vi samarbetar med olika studieförbund och föreningar. Som privatperson kan du eller din familj lära känna nyanlända på ett mer personligt plan genom att bli språkvän. Klicka här för att läsa mer om att vara språkvän eller kontakta integrationshandläggaren eller integrationsinformatören så hjälper de till att förmedla kontakt mellan nyanlända och personer som vill engagera sig på något vis.

Familjehem

En del har varken sina föräldrar eller annan ansvarig vuxen med sig vid ankomst till Sverige. De flesta är unga killar från Afghanistan, Syrien, Eritrea och Somalia. Är ni en familj som har tankar på att ta emot en ensamkommande ungdom till ert hem kan ni klicka här för mer information om familjehem.


God man till ensamkommande ungdomar

De ensamkommande har rätt till en god man som hjälper den unga med dennes personliga, ekonomiska och rättsliga angelägenheter. Då de ensamkommande blir fler har även behovet av gode män ökat. Mer information om uppdraget som god man går att läsa på Sveriges kommuner och landsting (SKL) hemsida via länken nedan.

SKL God man för ensamkommande barn Det är överförmyndare som hanterar frågor som rör gode män. Följ länken för kontaktuppgifter till överförmyndare i Östra Göinge kommun

 

 


BESbswyBESbswyBESbswyBESbswyBESbswyBESbswyBESbswyBESbswy

BESbswyBESbswyBESbswyBESbswyBESbswyBESbswyBESbswyBESbswyBESbswyBESbswyBESbswyBESbswyBESbswyBESbswyBESbswyBESbswy

 

Hittade du inte vad du sökte?