Energi- och klimatrådgivaren: Så sänker du din elförbrukning och minskar din klimatpåverkan!

Moa Gerklev är kommunens energi- och klimatrådgivare. Vi fick en pratstund med henne och frågade om hennes bästa tips på området energi, klimat och vad du kan göra för att minska din egen klimatpåverkan.

Vilka är de hetaste frågorna på området just nu?

– Nu när våren kommer så försvinner sakta men säkert höst- och vinterfrågorna kring höga elräkningar och vad man kan göra åt uppvärmning i huset och börjar istället handla om solceller, elcyklar och kanske till och med elbilar. Innan pandemin dök det även upp frågor om tågsemestrar titt som tätt.

Vilket är ditt bästa tips till den som ska bygga eller köpa hus?

– Kontakta din lokala energi- och klimatrådgivare. Om det är ett redan existerande hus kan man tillsammans gå igenom energideklarationen och se över vilka förutsättningar, förbättringspotential och möjligheter det finns med huset. Alltifrån vilket uppvärmningssystem som finns idag till om det skulle vara möjligt att sätta upp solceller. När man bygger nytt går det att göra otroligt smarta och energieffektiva hus, till och med plusenergihus där huset genererar mer energi än vad man förbrukar. Det är häftigt!

Om jag vill minska min elförbrukning – hur gör jag då?

– Har du direktverkande el i huset går ca 60 % av energin till att värma upp huset. Då skulle jag råda till att se över vilka uppvärmningsalternativ som finns. Har du ett bra uppvärmningssystem skulle jag se över klimatskalet på huset och varmvattenförbrukningen. Därefter skulle jag tipsa om att gå in och kika på webbplatsen Energi- och klimatrådgivarna i Skåne (EKRS), där det finns många bra tips på hur man kan minska sin elanvändning.

Det är såklart klokt att även här ta kontakt med energi- och klimatrådgivaren så man tillsammans kan gå igenom förbrukningen och kartlägga var de största bovarna finns.

Och om jag vill bidra till mindre klimatpåverkan – hur ska jag tänka då?

– De fem B:na: Bilen, Biffen, Bostaden, Börsen och Butiken är bra att ha koll på och det är där du gör stor skillnad. Res smartare, mindre fossilbil och mer cykel och kollektivtrafik.

Ät mindre kött och släng mindre mat. Se över ditt boende. Spara dina pengar där de hjälper dig utan att göra skada på miljön. Konsumera bara om du behöver och då helst second hand.

 


Hittade du inte vad du sökte?