Hälsosamt åldrande

I Östra Göinge kommun ska man kunna åldras i trygghet med bibehållet oberoende och god hälsa.

Tillsammans med frivilliga, anhöriga, ideella organisationer och företag anordnar kommunens förebyggande enhet många aktiviteter för att stärka och inspirera till ett aktivt och hälsosamt åldrande.

Det finns mötesplatser för äldre runtom i kommunen. Vid mötesplatserna för äldre anordnas olika sociala och fysiska aktiviteter. Program för de olika mötesplatserna finns här:
på kommunens hemsida  och programmen annonseras alltid i tidningen Allt om Göinge.

 

Man brukar tala om 5 viktiga livsområden för att bibehålla en god hälsa; mat, mediciner, säkerhet, motion och sociala nätverk. Dessa teman återkommer i olika aktiviteter som vi anordnar:

”Håll dig igång” passar alla seniorer som vill få inspiration kring olika motionsformer, och tillsammans med andra reflektera kring olika livsområden, som kost, motion, sömn med mera. Vi varvar teori med balansträning, styrke- och konditionsträning tillsammans, och provar på olika träningssätt. Start i augusti 2019. Läs mera och anmäl dig här.

”Kom igång” passar dig som vill komma igång med enkel träning och få tips och råd för ett hälsosamt åldrande. Var och en sätter sina egna mål, och vi använder olika verktyg som hjälper till att hålla koll. Den som vill använder sin egen smarta telefon och olika appar. Vi tränar balans, styrka och kondition utifrån egna förutsättningar. Start i februari 2020.

”Senior sport school” är en 12 veckor lång skola som anordnas i samarbete med Skåneidrotten, för dig som är senior. Där får du prova på olika sporter, får ett antal föreläsningar om hälsa, får prova på att laga hälsosam mat och mycket annat roligt. Anordnades under våren 2018 och 2019. Återkommer eventuellt vårterminen 2021.

”Kom så går vi!” Att promenera är bra motion som alla kan vara med på. Vi promenerar varje vecka i Glimåkra.
Läs mera här.

”Den sociala plattan” ger dig som är senior chansen att låna en Ipad under en termin, och lära dig att använda den. Anordnas vår och höst. Välkommen in i den digitala världen! Vi startar en ny grupp med högst 12 deltagare varje termin. Läs mera och anmäl ditt intresse här.

”Teknikcafé” är öppet för alla seniorer som vill få tips och råd om sin egen mobiltelefon eller surfplatta. Vi träffas och hjälps åt att lösa problem och dela med oss av våra kunskaper. Vi använder studiematerialet ”Alla kan surfa”.
Lena och Maria finns med som stöd, och vi bjuder på fika. Ingen föranmälan behövs. Håll utkik på kommunens hemsida och i tidningen Allt om Göinge för tid och plats! Anordnas vid 3 tillfällen både vår och höst.

Under vecka 40 är det Seniorfestival i Östra Göinge med många olika aktiviteter för seniorer. Fokus under veckan är att förebygga fallskador. Läs mera här.

 

För frågor eller anmälan till aktiviteter kontakta:

Lena Svensson, äldrepedagog, 044-775 65 87, lena.svensson@ostragoinge.se

Maria Görnebrand, undersköterska, 044-775 65 86, maria.gornebrand@ostragoinge.se


Hittade du inte vad du sökte?