Stöd för dig som vill anställa eller nyss har anställt din första medarbetare!

Det är ett stort steg att anställa sin första medarbetare och kostnaden gör att många tvekar. Regeringen har därför infört ett Växa-stöd för enskilda näringsidkare som vill anställa sin första medarbetare. Sedan 1 januari 2018 gäller stödet även vissa aktiebolag och handelsbolag.

Vilka företag omfattas?

Det så kallade Växa-stödet infördes den 1 januari 2017 för enskilda näringsidkare. Genom att sänka arbetsgivaravgifter och allmän löneavgift för den första medarbetaren skulle det bli enklare för företagare att anställa. Nu har regeringen utökat stödet till att även omfatta handelsbolag med högst två ägare samt aktiebolag utan anställda, alternativt med en anställd som också är delägare eller närstående till delägare. De nya reglerna gäller sedan 1 januari 2018, men även anställningar som påbörjades mellan 1 april och 31 december 2017 har rätt till stödet.

Hur fungerar det?

Arbetsgivaravgifter och allmän löneavgift sänks från 31,42 procent till 10,21 procent för den första anställda medarbetaren. Därmed är det endast ålderspensionsavgiften som ska betalas.

Stödet innebär att en företagare som betalar en månadslön på 25 000 kronor eller mer till den anställde minskar lönekostnaden med 5 303 kronor i månaden. Totalt minskas lönekostnaden för det året med ca 63 600 kronor. Är månadslönen 15 000 kronor minskar lönekostnaden med 3 182 kronor i månaden. Totalt minskas lönekostnaden med ca 38 200 kronor det året.

Anställningen ska omfatta minst tre månader och en arbetstid på minst 20 timmar per vecka samt under högst tolv månader.

Växa-stödet gäller till och med år 2021.

Läs mer om stödet och hur du ansöker här >>


Hittade du inte vad du sökte?