Vi satsar 20 miljoner på bredbandsutbyggnad på landsbygden

Hela Östra Göinge ska leva! Genom en satsning på 20 miljoner kronor till bredbandsutbyggnad på landsbygden ökar vi möjligheterna för fler av de som bor och driver företag i kommunen. En effekt blir att vi med stormsteg närmar oss målet om att 98 procent av Göingeborna ska ha tillgång till bredband via fiber.

– Syftet med satsningen är att tillgodose tillgång till bredband, där marknaden ännu inte klarat av att bygga ut för fiber. På så sätt möjliggör vi för såväl boende som företagande, även på landsbygden. Vi vill att hela landsbygden ska leva! säger Daniel Jönsson Lyckestam (M), kommunstyrelsens vice ordförande.

Hälften av hushållen på Östra Göinges landsbygd saknar idag fiberanslutning.

– En starkt bidragande orsak till att det ser ut så är att terrängen i Östra Göinge är svårtillgänglig med mycket sten i marken. Det är helt enkelt kostsamt att bygga för fiber här, förklarar Rebecca Ohlsson, kommunens plan- och exploateringschef.

Bild på Daniel Jönsson Lyckestam och Rebecca Ohlsson.

Daniel Jönsson Lyckestam, kommunstyrelsens vice ordförande och Rebecca Ohlsson, plan- och exploateringschef.

Idag, den 20 april, annonserar kommunen därför ut en upphandling för bredbandsutbyggnad där sista anbudsdatum är den 23 maj. Utvärderingen av inkomna anbud kommer att prioritera den leverantör som kan erbjuda flest nya fiberbaserade gigabitanslutningar till permanenta hushåll.

– Vi kommer att prioritera permanentboenden och därmed Göingebor. Jag vill understryka att det här är vår, kommunens, del av insatsen. Den andra insatsen står Göingeborna för genom att ansluta sig, avslutar Daniel Jönsson Lyckestam (M).


Hittade du inte vad du sökte?