Västanvid nominerat till Årets vård- och omsorgsbyggnad!

För andra året delar danska Nohrcon ut priset Årets vård- och omsorgsbyggnad i Sverige för att uppmärksamma de kommuner och företag som gjort ett fantastiskt bra jobb med sina boenden och som inspirerar andra som ska bygga framtidens vårdhem, äldreboende och seniorbostäder.

Västanvid är en av fyra vård- och omsorgbyggnader som nominerats.

– Västanvid är ett särskilt boende i toppklass! Östra Göinge satsar stort på att rusta upp och bygga till våra särskilda boenden och Västanvid har varit först ut på den resan. Det är roligt att detta nu uppmärksammas och att vi gått vidare i tävlingen. Oavsett om vi vinner eller inte är det ett bevis på att vi har särskilda boenden att vara stolta över, säger Daniel Jönsson Lyckestam (M), kommunstyrelsens vice ordförande samt ordförande Göingebygdens Trygga hem. 

Exteriörbild på Västanvid.

Västanvid i Knislinge. Foto: Mats Andreasson, Riksbyggen

Motivering till nominering

På särskilda boendet Västanvid finns 36 lägenheter, fördelat på tre avdelningar (våningsplan). På varje avdelning finns ett centralt placerat kök där mat tillagas från grunden, vilket skapar en hemkänsla genom doften av mat och nybakat. Dessutom finns det alltid finns en person i köket som den boende kan prata med.

Det finns två stora balkonger på våningsplan två och tre. Här kan de boende välja om de vill sitta i solen eller skuggan under både för- och eftermiddag. På bottenplan har alla rum en uteplats och det finns en stor gemensam uteplats samt en stor balkong på andra sidan av huset.

Västanvids utemiljö är skapad för att de boende enkelt ska kunna gå promenader, även med hjälpmedel. Här finns boulebanor som dessutom kan används av fler än de som bor på Västanvid.

Motiveringen lyder:

– Byggnaden innehåller många innovativa exempel på välfärdsteknologiska lösningar som höjer livskvaliteten för de boende. Matkonceptet med tillagningskök för varje boendeenhet är idag ovanligt men bidrar till ökad livskvalitet.

Bilder och omröstning

Nedan finns länkar till bilder på Västanvid (fotograf Mats Andreasson, Riksbyggen) och till omröstningssidan där det finns både bilder och information om de fyra nominerade byggnaderna. Det går att rösta fram till den 15 april kl. 12.00.

Bilder Västanvid.

Till Nohrcons omröstningssida för Årets vård- och omsorgsbyggnad 2021.


Hittade du inte vad du sökte?