Valresultatet för Östra Göinge 2022

Den preliminära röstsammanräkningen från valnatten pekar på en mycket stor framgång för Moderaterna i valet till kommunfullmäktige. Även Sverigedemokraternas väljarstöd har ökat markant, medan Socialdemokraternas minskat något. Centerpartiet har minskat något i väljarstöd och Kristdemokraterna samt Vänsterpartiet får ungefär samma resultat som vid förra valet.

Mitt Göinge förlorar sitt enda mandat i fullmäktige. Liberalerna och Miljöpartiet når, enligt den preliminära röstsammanräkningen, inte heller upp till den nya tvåprocentspärren och blir därför sannolikt utan mandat i fullmäktige under kommande fyraårsperiod.

Vad händer nu?

När valresultatet är klart kommer de politiska partierna att inleda samtal för att hitta en majoritet som kan styra kommunen under de kommande fyra åren. Den nya mandatperioden börjar den 15 oktober och det nyvalda kommunfullmäktige har sitt första sammanträde den 20 oktober. Sammanträdet inleds med val av presidium (en ordförande och två vice ordföranden).

Vid sitt första sammanträde ska fullmäktige också välja kommunstyrelsen som börjar sitt arbete redan dagen efter att den blivit vald. Tidigare har kommunstyrelsen inte påbörjat sitt arbete (mandatperiod) förrän den förste januari året efter valåret. Men för att komma igång så tidigt som möjligt med alla viktiga uppgifter, inte minst med att ta fram budgeten (mål- och resultatplan) för kommande fyraårsperiod, tidigarelägger Östra Göinge kommunstyrelsens mandatperiod så att den kan börja sitt arbete redan samtidigt som kommunfullmäktige i oktober.

Senare under hösten kommer kommunfullmäktige att välja Tillsyns- och tillståndsnämnd och många andra politiska organ som ska tillträda efter årsskiftet.

Läs mer om resultatet och mandatfördelningen på www.val.se.


Hittade du inte vad du sökte?